Ground Support 2016

Publicerad: 12 september 2016

Stabila och säkra förhållanden i djupa gruvor, säker tunneldrivning och säkra tunnlar står i fokus på en internationell forskningskonferens arrangerad av Luleå tekniska universitet.

–  Konferensen har 200 deltagare från 35 länder och alla kontinenter. Vid konferensen kommer resultat från senaste forskningen inom temat att presenteras. Föredragen behandlar bland annat tunneldrivning i svagt berg och malmbrytning på stora djup. Specifikt kommer presentationerna att handla om utveckling, testning och simulering av bergförstärkning i tunnlar och gruvor, säger Erling Nordlund, Professor inom Gruv- och Berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Richard Renberg

Många av underjordsgruvorna i Europa med den högsta produktionen, är djupa, till exempel Kiirunavaara och Malmberget (järnmalm, LKAB), Kristineberg, Renström och Garpenberg (sulfidmalm, Boliden AB), Zinkgruvan (zink och koppar, Lundin Mining), Lubina, Rudna och Polkowice (koppar, KGHM) och Pyhäsalmi (koppar, First Quantum). Alla dessa gruvor bryter på djup i intervallet 800 – 1 500 m och har alla problem som är karakteristiska för djupa gruvor, med stora deformationer i svaga delar av bergmassan till exempel i kontakten mellan malm och sidoberg och jordskalv som orsakas av brytningen.

Huvudsponsor för konferensen Ground Support 2016 är Rut & Sten Brands Stiftelse. Sten Brand, 95 år, var på plats och hyllades vid inledningstalet.

Jenny Greberg, Program manager SIP | STRIM, presenterade möjligheter för finansiering av internationella forskningsprojekt.

Erling Nordlund

Nordlund, Erling - Professor

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Jenny Greberg