Hoppa till innehållet
Pressfoto: Nadhir Al-Ansari, expert på dammen i Mosul - Luleå tekniska universitet
Pressfoto: Nadhir Al-Ansari, expert på dammen i Mosul - Luleå tekniska universitet. Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Högaktuell i internationell media

Publicerad: 18 februari 2016

Nadhir Al-Ansari, professor inom geoteknik vid Luleå tekniska universitet, har i många år forskat på dammen i Mosul och varnat för det han kallar "världen farligaste damm". Den sista tiden har Nadhir Al-Ansari uppmärksammats för sin forskning i några av världens största nyhetsmedia.

CNN, Fox, BBC, The Guardian, Foreign Policy, Al Jazeera Der Spiegel och Abu Dhabi National är några av de TV- kanaler och tidningar som publicerat intervjuer med Nadhir Al-Ansari angående hans forskning om problemen vid dammen i Mosul, som vid ett haveri kan påverka en miljon människor.

Dammen i Mosul byggdes i början av 1980-talet och har i årtionden ansetts vara en tickande bomb. Den är konstruerad ovanpå kalksten och andra mineraler som löses upp vid kontakt med vatten. Dammkonstruktionen har plågats av hotet om kollaps sedan byggstarten.

Situationen i Mosul är extremt komplicerad sedan Islamska staten/Daesh intog dammen hösten 2014. Då upphörde det viktiga underhållsarbetet vid dammkonstruktionen under en tid, fram tills amerikanska trupper tillsammans med kurdiska Peshmerga återerövrade dammen. Staden Mosul hålls fortfarande av Islamska staten/Daesh och läget i området är mycket instabilt.

–   Det är det uteblivna underhållsarbetet som jag är orolig kan ha skadad dammen och gjort den mycket osäkrare. Amerikanska ingenjörstrupper försöker nu ta reda på hur stora skadorna är och vad man kan göra för att stabilisera vallarna, säger professor Nadhir Al-Ansari.

Irakiska experter försöker tona ner problemen och menar att situationen är under kontroll, senast i en artikel i Abu Dhabi National. Men Nadhir Al-Ansari låter sig inte övertygas.

–  Den irakiska regeringen försöker att lugna människor, men de bör skyndsamt förbereda nödutrymningplaner så att folk vet vad de ska göra i händelse av ett haveri. I en färsk rapport som utfärdats av det irakiska parlamentet hänvisas till amerikanska arméns experter som anser att tillståndet är kritisk, säger Nadhir Al-Ansari.

I april håller forskagruppen från geoteknik vid Luleå tekniska universitet en internationell workshop; "geologiska och tekniska problemen med den farligaste dammen i världen" vid American Educational Center i Rom. Huvudmannen för workshopen är Iraqi Foundation of Intellectuals and Academics och akademiker i samarbete med  American Pease Ambassadors for Iraq.

Nedan några medialänkar i urval:

Taggar