Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson
Latifa Melk fick pris av Vattenfall för bästa avhandlngen 2016 vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hon skrev den bästa avhandlingen

Publicerad: 2 december 2016

Vattenfalls pris till bästa avhandling vid Luleå tekniska universitet för 2016 har tilldelats Latifa Melk som forskat i ämnet materialteknik. Hennes doktorsavhandling handlar om kompositmaterialet zirkonium-CNT.

– Jag är väldigt glad att bli belönad för det hårda arbete jag lagt ned. Det motiverar mig att fortsätta arbeta hårt, säger Latifa Melk om priset.

Utmanade tidigare forskning

I motiveringen till priset förklaras vad hennes forskning handlar om:

”Latifa Melk har vågat sticka ut hakan i sin forskning när hon tar sig an det viktiga begreppet brottseghet för keramiska material. Brottseghet är förmågan att motstå spricktillväxt, vilket är mycket viktigt, och det anses som en akilleshäl för keramik, som är spröd av naturen. Latifa har utvecklat en ny metod för att mäta brottseghet baserat på så kallad femtolaser för att göra en mycket grund spricka innan den ”sanna” brottsegheten testas. Hon har kunnat visa att de goda värden på brottseghet publicerade av andra forskare för kolnanorörsförstärkta zirkonioumkompositer förmodligen är fel. De är för höga jämfört med den ”sanna” brottsegheten. Detta har uppmärksammats och lett till en diskussion inom hennes forskningsområde”

Dubbla examen gånger två

Av motiveringen framgår det också att Latifa Melk kom från Marocko till Nancy i Frankrike, för att studera på EEIGM-programmet. Där tog hon dubbla civilingenjörsexamen i materialteknik, en fransk och en svensk. Efter examen började hon som doktorand inom DocMASE-programmet där hon på mindre än fyra år genomförde sina doktorandstudier. Hon tog dubbla doktorsexamina, en svensk och en spansk. När hon försvarade sin spanska avhandling, där detta moment betygssätts, fick hon det högsta betyget ”excellent”. Latifa har varit en mycket ambitiös doktorand, kunnig både experimentellt och analytiskt, samt i skrift.

Hårt arbete lönar sig

På frågan om hon har något tips att ge någon som just ska börja med sina forskarstudier svarar Latifa:

– Arbeta hårt eftersom det hårda arbetet alltid betalar sig! Oroa dig inte om du gör misstag och få inte panik om du inte lyckas publicera under det första året. Ställ upp små mål, gör en plan och håll dig till den. Delta i konferenser och seminarier för att uppdatera dig om de senaste rönen i ditt område. Ta det som ett tillfälle att diskutera ditt arbete med andra grupper som arbetar inom samma område. Detta kommer att hjälpa dig när du skriver vetenskapliga artiklar, säger Latifa Melk.

– Jag skulle vilja tacka mina handledare, professor Marta-Lena Antti, Luleå tekniska universitet, och Professor Marc Anglada, UPC, Spanien. Utan dem skulle mitt arbete aldrig kunnat genomföras.

Nu arbetar Latifa Melk som Post doktor vid avdelningen för maskinelement, i professor Nazanin Emamis grupp. Där kommer hon att undersöka de mekaniska och tribologiska egenskaperna hos karbonförstärkta UHMWPE-kompositer.

Taggar