Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Artikeln är ett samarbete mellan forskare från Luleå tekniska universitet och universitet i Skottland och Australien. Åsa Engström, forskare inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, är den enda forskaren från Sverige. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Intensivvårdstiden kan ge overkliga minnen

Publicerad: 9 mars 2016

Svårt sjuka patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning och får kortisonbehandling, starka sockerlösningar eller mycket sömnmedel kan uppleva svåra overkliga minnen eller minnesförlust. Det visar en forskningsartikel som utnämnts till Best Nursing Review Paper av den vetenskapliga tidskriften Australian Critical Care.

– Resultatet i artikeln påverkar tankesättet kring vilken behandling som väljs vid olika behandlingar. Vid exempelvis respiratorbehandling kan allt fler patienter vårdas med lägre sömnmedelsdoser och med läkemedel som ger mindre påverkan på minnen, säger Åsa Engström, forskare inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Samtidigt kan även patientens tillstånd och andra behandlingar påverka situationen, till exempel när det gäller stark sockerlösning, så kallat glukos, kan minnespåverkan bero på det föregående extremt låga blodsockret.

 – Det finns viss bevisning, men det behövs fler och större studier för att mäta hur olika behandlingar påverkar patienten. Vi kunde ändå se att det finns ett visst samband mellan vissa delar av behandling och det som patienten upplever som svåra overkliga mardrömmar som inte går att vakna ifrån, alternativt att patienten inte minns något alls från den här tiden, fortsätter Åsa Engström.  

Otäcka minnen eller minnesförlust

Forskare vet sen tidigare att det är ganska vanligt förekommande att patienter som har varit svårt sjuka och vårdats på intensivvårdsavdelningen inte minns någonting överhuvudtaget, även under perioder där personal har uppfattat dem som vakna, klara och rediga. Det är även rätt vanligt förekommande att patienten har hallucinationer eller minns saker som inte har hänt.
Den här forskningsartikeln har hittat samband mellan vilka behandlingar som kan ha gett upphov till dessa symtom. 

– De här minnena har beskrivits som att vara i en mardröm som inte går att vakna från. Exempelvis kan det vara känslor av att bli jagad av monster eller ilskna hundar i ventilationen och den typen av minnen. Kan man minska på dessa hemska minnen med hjälp av rätt behandling är det en stor fördel för patienten, säger Åsa Engström.

Forskare med intresse för samma frågor

Åsa Engström och Janice Rattray, School of Nursing and Midwifery, University of Dundee, Storbritannien, hade påbörjade arbetet med litteraturöversikten när forskare från Australien intresserade sig för frågan. Ett samarbete inleddes och kvantitativa studier gjordes på totalt 14 forskningsartiklar. Resultatet blev artikeln What is the relationship between elements of ICU treatment and memories after discharge in adult ICU survivors. Forskningsartikeln har blivit utsedd till Best Nursing Review Paper 2015 av den vetenskapliga tidskriften Australian Critical Care och är publicerad i deras senaste nummer.

­ ­– Det är jätteroligt att få den här utnämningen. Kombinationen av Sverige, Skottland och Australien är lite unikt. Ibland avgör slumpen vem man jobbar med, men ofta är det samma intresse för vissa frågor och hur man ser på det som behöver göras. Samarbetet har fungerat otroligt bra och jag hoppas det blir fler samarbeten framöver, säger Åsa Engström.

Forskningsartikeln är skriven av:

Åsa Engström, Luleå tekniska universitet, Sverige
Leanne M. Aitken, City University London, Storbritannien
Maria I. Castillo och Amanda Ullman, Griffith University, Australien
Kathryn Cunningham och Janice Rattray, University of Dundee, Storbritannien

Taggar