Hoppa till innehållet
Johanna Bergström-Roos, Álvaro Soria Salina, Teresa Mendaza de Cal, Luleå tekniska universitet
Johanna Bergström-Roos, projektledare RIT, och doktoranderna i atmosfärsvetenskap Álvaro Soria Salina och Teresa Mendaza de Cal, lämnar nu Kiruna för Indien. Med sig på resan har de en prototyp av HABIT, det instrument som ska skickas till Mars 2020. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Liv på Mars söks i Indien

Publicerad: 29 juli 2016

Tre medlemmar i forskargruppen i atmosfärsvetenskap reser nu till Indien för att testa en prototyp av HABIT, instrumentet som är en del av den vetenskapliga nyttolasten ombord på ExoMars 2020. – Vi ser fram emot att få veta hur HABIT presterar under extrema förhållanden, säger doktoranden Teresa Mendaza de Cal.

– HABIT kommer in situ att visa på möjligheten att det finns flytande saltlösningar på Mars yta. Det kommer att vara avgörande för framtida bemannade uppdrag för utforskningen av Mars.

Deltagarna från Luleå tekniska universitet, doktoranderna Álvaro Soria Salina och Teresa Mendaza de Cal och Johanna Bergström-Roos, projektledare RIT, har redan varit i såväl Abisko som på Island för att förbereda sig för expeditionen. Nu är det dags för Indien och den prestigefyllda Spaceward Bound India, en expedition arrangerad av Nasa. Slutdestinationen är Ladakh i norra Indien, ett område som är högst relevant ur ett astrobiologiskt perspektiv: det ligger på hög höjd (mellan 3 500 och 5 500 meter över havet), det är extremt torrt och kallt och där är hög UV-exponering. Det finns också topologiska likheter med Mars vilket bidrar till att det är en idealisk plats för att testa och utveckla HABIT.

Hitta liv

Under den tolv dagar långa expeditionen kommer flera olika geografiska zoner att besökas. Förutom att testa HABIT ska forskarna också ta prover från jorden, is, vatten, permafrost och luftpartiklar. Syftet är att fastställa mängden och mångfalden av liv genom kemiska och biologiska analyser och därmed bidra till de astrobiologiska studier som ligger till grund för expeditionen. Resultaten kommer att ge en värdefull ram för att definiera kriterier för beboelighet i förhållande till andra uppmätta miljöparametrar, precis så som det förväntas ske på Mars.

– Vi kommer testa en prototyp av HABIT för att se hur den presterar under extrema atmosfäriska förhållanden. Vi kommer också att karaktärisera den prestationen och kartlägga vilka miljöförhållanden som råder vid olika resultat. Kommer vi att hitta liv med de medel vi har på plats och i så fall vilken typ av liv? sammanfattar Teresa Mendaza de Cal det vetenskapliga uppdraget.

Nytta för mänskligheten

Förutom de vetenskapliga utmaningarna står teamet från Luleå tekniska universitet också inför vissa logistiska prövningar i Indien. Området ligger på hög höjd vilket innebär tunn luft och de kommer behöva vandra i svår framkomlig och ojämn terräng och samtidigt hantera den vetenskapliga utrustningen. De måste kunna montera och demontera HABIT- prototypen och den meteorologiska stationen på ett smidigt sätt eftersom dessa ska installeras på olika punkter under kampanjen. Insamlingen av proverna måste dessutom göras noggrant eftersom de absolut inte får kontamineras.

Förhoppningsvis kommer Spaceward Bound India att bli ett framgångsrikt och betydelsefullt stopp på HABIT:s väg till Mars. Men även bidra till ett bättre liv för människor på Jorden.

– Vi kommer att testa och utvärdera den första prototypen av ett instrument som ska ge oss mer kunskap om hur vi kan fånga vatten från extremt torra miljöer. Kanske kan den kunskapen så småningom hjälpa oss att förvandla ett ökenområde till en grön oas, det vore fantastiskt. Vatten är en av de viktigaste komponenterna för liv på Jorden och är därför en viktig fråga för vår överlevnad, säger Johanna Bergström-Roos.

I media

Taggar