Foto: Privat
Agnieszka Wykowska, ny professor och ämnesföreträdare inom teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Meriterad professor i social robotik

Publicerad: 29 januari 2016

Sociala robotar som ska användas som stöd till autistiska barn och inom äldrevården, behöver designas med ett beteende som den mänskliga hjärnan kan förstå och känna igen. Detta forskar Agnieszka Wykowska om. Hon är ny ämnesföreträdare inom teknisk psykologi och börjar på Luleå tekniska universitet våren 2016.

Agnieszka Wykowska är verksam vid Technical University of Munich och Ludwig Maximilian University of Munich. Hon forskar på social interaktion mellan människa-människa och människa-robot. Syftet är att förstå vilka kognitiva mekanismer som triggas i sociala interaktioner, för att kunna designa robotar med ett socialt beteende som den mänskliga hjärnan kan förstå och känna igen.

– Om robotar ska finnas med i våra dagliga liv, måste det sociala samspelt fungera. Detta är endast möjligt när en robot uppvisar ett socialt beteende som vi människor kan känna igen och känns naturligt för oss, till exempel längden på ögonkontakt i olika sociala interaktioner, säger Agnieszka Wykowska.

Sociala robotar kan hjälpa barn och äldre

Djurlika robotar med syntetisk päls kan användas inom äldrevården för att erbjuda sällskap, samt förses med sensorer för att fånga upp de äldres generella välmående. Andra robotar kan användas för att träna olika färdigheter hos förskolebarn och barn som diagnostiserats med en autismspektrumstörning.

– Det har visat sig att barn som diagnostiserats med en autismspektrumstörning svarar på människoliknande robotar med stort intresse. Detta ger vårdgivare och terapeuter en möjlighet att använda robotar för att träna sociala färdigheter, till exempel igenkänning av känslor. En annan möjlighet är att använda robotar som medlare mellan vårdgivare och barn.

Lägger grunden till nytt forskningsområde vid universitetet

Agnieszka Wykowska ansluter till sitt nya forskarteam på Luleå tekniska universitet den 1 mars. Hon ser fram emot att etablera ett labb där interaktionen mellan människa-robot kan undersökas och att hitta nya stimulerande samarbeten med forskare inom det besläktade området interaktion mellan människa-maskin.

– Positionen som jag har sökt på Luleå tekniska universitet är exakt vad jag har letat efter: en stimulerande miljö, möjlighet att forska om det som intresserar mig, en god infrastruktur och viktigast av allt – bra kollegor!

– Att flytta till Luleå känns som ett stort äventyr och en möjlighet att växa och utvecklas både professionellt och personligt i en helt ny miljö. Jag är medveten om att vintrarna är kalla och lite mörka, men jag tycker att människorna i Luleå är extremt varma. Dessutom gillar jag vinter och snö, och ser fram emot att åka hundspann, se norrsken, åka längdskidor och skridskor på den frusna älven. Och sedan längtar jag efter att uppleva den magnifikt vackra sommaren. Jag är väldigt glad över att snart vara en del av Luleå tekniska universitet, och har redan lärt mig begreppet fika som jag ser fram emot att uppleva, avslutar Agnieszka Wykowska med ett leende.