Hoppa till innehållet

Modulbaserad möbel fick pris som bästa exjobb

Publicerad: 15 januari 2016

En funktionell och miljövänlig möbel som monteras utan verktyg och som kan byggas ut vid behov. Det projektet var Benedikt Neyses examensarbete på master träteknik som också blev belönat av Bo Rydins Stiftelse med 30 000 kr.

 – Det känns jättekul att få priset. Projektet var mitt eget från start till mål, jag hade riktigt bra flyt och var väldigt motiverad, säger Benedikt Neyses från Tyskland som är färdig med sina studier på master träteknik vid Luleå tekniska universitet och nu arbetar som doktorand i träteknik vid universitetet.

Kopplingar i trä

Benedikt Neyses examensarbete handlade om att utveckla ett miljövänligt modulbaserat möbelsystem som enbart består av träbaserade material. Han ville också ha en tilltalande design, stabil konstruktion och att den ska vara enkel att tillverka. Något som han lyckades väldigt bra med.

– Det är standardiserade delar som enkelt kan monteras ihop till olika möbler utan att det behövs verktyg. Exempelvis en hylla, ett bord eller en stol. Jag testade 20 olika koncept och kom fram till det här systemet. Det påminner om företaget MODOS design, men skillnaden är att de använder aluminiumdelar för att koppla ihop sina möbler. Mina kopplingar är gjorda i trä, säger Benedikt Neyses.

En möbel att växa med

– Jag har tagit fram en mindre hylla som prototyp och jag blev glatt överraskad över hur stabil konstruktionen blev. Tack vare den modulbaserade designen så går den att anpassa för olika planlösningar. Exempelvis för unga människor som inte rotat sig ännu eller för små uppstartsföretag som växer och behöver bygga ut möbeln, exempelvis en större hylla. En fördel med konstruktionen är att den tar liten plats när den är i delar och såväl montering som demontering går snabbt.

Ingen marknadslansering är planerad för produkten, men det är något som kan bli aktuellt i framtiden.

– Jag skulle vilja producera fler protoyper, men just nu finns ingen tid till det. Det hade varit trevligt att samarbeta med ett företag som kan producera delarna. En annan lösning hade varit att söka finansering via crowdfunding, men då vill jag som sagt först tillverka fler prototyper.

Benedikt Neyses vill tacka Carmen Cristescu, som nyligen disputerade vid Luleå tekniska universitet, för hjälp med materialtestning under arbetet med exjobbet.

Taggar