Hoppa till innehållet

Nästa resa till Mars

Publicerad: 21 mars 2016

NASA besökte Luleå tekniska universitet och Dr. Kai Goebel föreläste om allt från månlandningen till möss i viktlöshet. What does NASA do? An insider’s view var titeln på föredraget som lockade en mixad publik bestående av bland annat studenter, kemister, tekniker, geologer och matematiker.

Försöken med möss i tyngdlöst tillstånd visade att de snabbt lär sig manövrera sig runt i rummet genom att klättra på burväggarna.

–  Möss har aldrig sett lyckligare ut, sa Dr. Kai Goebel, med glimten i ögat.

Att Curiosity, den rover som åker runt på Mars och samlar prover, drivs av värmen från plutonium, var en överraskning för många i publiken. De utmaningar som en bemannad resa till mars ställer på forskarna är minst sagt tuffa; Hur vattnar man en planta i rymden? Hur får man vattnet till rötterna? Resan tur och retur kommer att ta nästan tre år. Kommunikationen på det längsta avståndet kommer att ha en fördröjning på cirka 22 minuter.

–  Houston, we have a problem, är inget man vill höra i det läget, sa Dr. Kai Goebel.

Andra spännande projekt inom NASA är till exempel nya minisatelliter, så kallade CubeSats, som bara är tio gånger tio centimeter. och väger cirka 1,3 kilo. Med dessa kommer mängder av nya applikationer och användningsområden både kommersiellt och inom forskning.

Det som ska bli den första svenskregistrerade miniatyrsatelliten, just en så kallad CubeSat, kommer att tillverkas av forskare vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Open Cosmos Ltd. Satelliten skjuts upp inom ramen för det internationella projektet QB50.

Det var Avdelningen för drift, underhåll och akustik och professor Uday Kumar som arrangerade detta mycket uppskattade besök från NASA. Samarbeten mellan Luleå tekniska universitet och NASA pågår idag mellan flera avdelningar både i Kiruna och Luleå. Ombord på Curiosity finns instrumentet REMS (Rover Environmental Monitoring Station) och det är data från denna meterologiska station som ligger till grund för de slutsatser om spår av vatten på Mars, som publiceras i Nature Geoscience  där Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är huvudförfattare av artikeln.

–  Fantastiskt kul och mycket inspirerande att Dr. Kai Goebel kunde komma hit och ge denna föreläsning, säger Uday Kumar.

Uday Kumar

Kumar, Uday - Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491826

Taggar