Datatjej
Angelica Brusell, längst till vänster, Sophia Caspár och Louise Olofsson på konferensen Datatjej 2016 i Lund. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nätverkande och inspiration för IT-tjejer

Publicerad: 10 februari 2016

Tre datastudenter från Luleå tekniska universitet har deltagit i konferensen Datatjej 2016, Sveriges största konferens för tjejer inom data och IT. – Det var verkligen inspirerande och gav en inblick i vad du kan göra efter examen, säger Sophia Caspár.

Drygt 100 tjejer från universitet och högskolor i hela Sverige fanns på plats under konferensen, som den här gången hölls i Lund. På plats fanns även en uppsjö av företag etablerade över hela världen, till exempel Ikea, Microsoft och Spotify.  Dagarna fylldes med föreläsningar och presentationer från olika IT-företag och en mässa där företagen visade upp sig.

– Under mässan fick vi chansen att prata lite extra med företagen och exempelvis fråga om sommarjobb och möjligheter till exjobb. På kvällarna var det middagar för att alla tjejer skulle kunna mingla och lära känna varandra, berättar Sophia Caspár.

datatjej

Fler tjejer för fler möjligheter

De deltagande studenterna från Luleå tekniska universitet är alla aktiva inom projektet Include, ett projekt som syftar till att få fler tjejer att välja tekniska utbildningar som av tradition mest valts av killar. Include är en strategisk satsning som dragits i gång av Institutionen för system- och rymdteknik och har två huvudspår. För det första handlar det om att rekrytera fler tjejer till utbildningarna i datateknik, teknisk fysik och elektroteknik och rymdteknik, för det andra att få de tjejer som redan påbörjat utbildningarna att stanna kvar.

Varför är det viktigt med den här typen av konferenser som bara vänder sig till tjejer?

– För att kunna lyfta tjejer och visa att vi också kan! När du pluggar har du oftast ingen aning om vad du faktiskt kan göra i "det riktiga livet", därför är det så otroligt inspirerande att lyssna på andra tjejer som verkligen lyckats i arbetslivet inom IT. Det bidrar till jag blir taggad på att ta min examen – kanske är det jag som står där om några år och berätta vad jag gör, säger Sophia Caspár.

– Att kunna skapa sig ett nätverk över hela Sverige, både bland andra IT-tjejer och företagsrepresentanter, är också riktigt bra att ha när du väl kommer ut i arbetslivet.

Datatjej är en rikstäckande ideell förening som syftar till att främja tjejer i alla åldrar som är intresserade av data och IT. Detta görs bland annat genom att kontakter skapas mellan studenter och näringsliv samt genom att öka gemenskapen IT-tjejer emellan.