Nollorna äntligen på plats

Publicerad: 17 augusti 2016

Inskrivning, rundvandring och möjlighet att lära känna sina nya klasskamrater. Studiestarten 2016 vid Luleå tekniska universitet har äntligen kickat igång!

Stöd i starten

Skyarna må vara grå men inte humöret hos studenterna och deras ciceroner; phösarna. I overaller, med solglasögon och med fingerade phösarnamn, ger de studenterna en trygg start vid universitetet.

– Vår främsta uppgift är att vägleda de nya nollorna in i studentlivet här i Luleå, säger studenten med phösarnamnet Sten.

– Vi är här för deras skull och vi gör vårt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt. Det viktigaste är framför allt att de har kul!

I Luleå hälsades studenterna formellt välkomna av rektor Johan Sterte. I Skellefteå och Piteå var det prorektorerna som stod för välkomnandet.

Sara Andersson, Norrtälje och Fanny Blixt, Stockholm, civilingenjör datateknik

– Det känns lite nervöst med ny stad, ny skola och nya människor. Men det verkar vara ett bra universitet, jag har hört mycket gott om Luleå tekniska universitet, säger Fanny Blixt.

– Det känns bra och spännande att få börja om på ett nytt ställe, säger Sara Andersson.

Viktor Printz, Falun, civilingenjör rymdteknik

– Det känns bra och lite nervöst, men jag ser fram emot att lära känna nya människor. Jag vill läsa rymdteknik eftersom att jag är intresserad av rymden.