Hoppa till innehållet

Ny sågteknik kan spara miljonbelopp

Publicerad: 23 mars 2015

En maskin som scannar stockar i realtid och anpassar sågklingans lutning efter stockens krökning – det är idén som kan spara stora summor för sågindustrin. Mats Ekevad, professor vid Luleå tekniska universitet söker nu efter industripartners som vill utveckla hans idé till färdig maskin.

– Moderna sågverk har i dag en stor produktion och kan spara miljonbelopp med den här idén. Efter investering tror jag att ett sågverk kommer att få pay-off efter två år. Vi för redan samtal med vissa parter om att utveckla en produkt, säger professor Mats Ekevad.

Det svenska patentverket gav innovationen högsta klassificeringen efter granskning.

Idén bygger på en matematisk algoritm som styr sågklingan mer effektivt genom att luta den efter stockens krökning.  Enligt beräkningar så blir besparingen upp mot 10 kr per kubikmeter stock – vilket skulle innebära vinster på 2-5 miljoner kronor per år för mellanstora sågverk.

– I dag kan man inte luta klingor och det leder till spill. Med min metod får du ut optimal effekt för varje enskild stock. Andra fördelar som vi inte gjort kalkyler för, är att man kan såga krokigare stockar som inte går att såga idag och att sågklingorna slits mindre, säger Mats Ekevad.

Analysen från affärsutvecklingsbolaget LTU Business AB visade att idén håller en hög konkurrenskraft på den internationella marknaden.

– Sågindustrin är global och en kommersialisering kan därför ge goda resultat för företag som vill öka sin konkurrensfördel. Vi ser även potential till ytterligare forskningsprojekt tillsammans med det företag som vill utveckla produkten, så att vi kan öka produktens livslängd, säger Lena Forsberg, affärsutvecklare vid LTU Business AB.

Kontakta

Mats Ekevad

Mats Ekevad, Professor

Telefon: 0910-585733
Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik