Hoppa till innehållet
besöksdag Foto: Linnea Lindberg
Malak al-Talibani och Mahmoud Rihawi kom på Luleå tekniska universitets besöksdag för nyanlända, där de bland annat träffade civilingenjörsstudenten Hanna Johannson. Foto: Linnea Lindberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nyanlända besökte Luleå tekniska universitet

Publicerad: 22 september 2016

Luleå tekniska universitets besöksdag lockade ett 50-tal nyanlända.
– Informationen om vilka möjligheter för studier som finns har varit bra, säger Malak al-Talibani från Irak, som är intresserad av att läsa till civilingenjör.

Ett syfte med Luleå tekniska universitets besöksdag för nyanlända var att visa på vilka möjligheter som finns för den som vill studera och skapa sig en framtid i Sverige. 

– Asylsökande och nyanlända är en målgrupp som har vuxit. Vi vill visa att vi finns och har en viktig roll, oavsett om det handlar om att skaffa sig en bra utbildning, komplettera en befintlig eller att forska, säger Susanne Ljunghager, projektledare för breddad rekrytering och integration vid Luleå tekniska universitet.

Under onsdagens besöksdag fick ett 50-tal nyanlända från asylboenden runt om i länet möta forskare, lärare och studenter från universitets olika utbildnings- och forskningsområden. Det erbjöds också föreläsningar om hur det är att studera i Sverige.

”Bra att få veta vilka möjligheter som finns”

En av dem som deltog var Malak al-Talibani, som är intresserad av civilingenjörsprogrammet med inriktning mot arkitektur. 

– Jag kom hit för nio månader sedan från Irak och har tidigare läst på gymnasiet. Nu skulle jag vilja studera på universitetet men måste först vänta på beslut om uppehållstillstånd och sen lära mig svenska. Informationen i dag har varit bra för att få veta vilka möjligheter som finns, säger hon. 

Mahmoud Rihawi tyckte också att besöket var givande. Han konstaterar att det verkar vara annorlunda att studera här jämfört med i Irak.  

– Det är dels kulturella och språkliga skillnader, men det verkar också enklare att få stöd genom utbildningen här, säger han. 

Hanna Johansson, som går tredje året på brandingenjörsprogrammet, fanns på plats på informationstorget för att berätta om olika utbildningsvägar.

Har långa utbildningar med sig

– De flesta har längre utbildning än vad jag har och vill veta mer om vilka masterprogram som finns, vad det finns för möjligheter att få jobb eller hur de gör för att komplettera sin utbildning. De undrar också hur det är att studera på universitetet här, säger hon. 

Susanne Ljunghager säger att säger att intresset för besöksdagen har varit stort. Det är viktigt för universitet att knyta framtida kontakter med nyanlända som kanske blir kvar i länet, menar hon.
– Så länge du är asylsökande kan du inte söka utbildningar, men vi vill visa på vilka möjligheter som finns att bli kvar i länet och skapa sig en framtid, avslutar Susanne Ljunghager. 

I media:

Taggar