Hoppa till innehållet

Prinsen vill sprida passion för företagande

Publicerad: 14 oktober 2016

Passion, mod och revanschlystnad. Prins Daniel och de tre entreprenörerna Gunilla von Platen, Filip Engelbert och Alan Mamedi delade öppenhjärtigt med sig av sina egna drivkrafter till företagande, när de i går mötte studenter på Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

– Intresset för entreprenörskap växer bland dagens ungdomar, men det skulle behövas fler tjejer som startar företag. I dag är det bara en tredjedel av alla företag som startas av kvinnor. Vi behöver fler tjejer med makt!, sa prins Daniel när han i går gästade Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Besöket skedde inom ramen för det entreprenörskapsprogram som drivs som ett samarbete mellan Prins Daniels Fellowship, IVA och framgångsrika svenska företagare. Syftet är att inspirera unga människor att bli entreprenörer.

Prins Daniel kom till Skellefteå i sällskap med ”superentreprenörerna” Filip Engelbert, Avito, Gunilla von Platen, Xzakt kundkommunikation, och Alan Mamedi, TrueCaller.

Forumsalen på universitetsområdet var nästan fullsatt när de fyra frågades ut om entreprenörskap och företagande av samtalsledaren Leo Razzak.

– Det är sällan den första idén blir en succé. Det gäller att våga ge sig ut och testa på marknaden, uppmanade prins Daniel studenterna i publiken.

"Bättre än mina bröder"

Gunilla von Platen berättade inlevelsefullt om hur hon nästan hade slut på pengar när hon höll på att starta sitt kundtjänstföretag och tiggde sig till rabatt på ett hotell, mot att hon lovade att själv städa rummet. Hon delade också med sig av nitar hon gått på, innan hon fick snurr på sitt bolag.

– Jag växte upp med åtta syskon, vi var tre tjejer och sex killar, och jag har alltid drivits av revanschlust och velat visa att jag är bättre än mina bröder, sa hon och drog ner skratt och applåder från publiken.

Prins Daniel sa att det låg passion bakom hans beslut att starta ett gym ihop med två av sina vänner.

– Att få personer med fysiska åkommor att bli friska och må bättre var min drivkraft.

Efter föreläsningen hölls rundabordssamtal med entreprenörerna, prins Daniel, studenter, Luleå tekniska universitets doktorander Ida Lindh och Erika Lind och Sofia Gullholm från LTU Business.

Sara Johansson, som läst attributmakeri och nu arbetar för studentföreningen i Skellefteå, planerar att starta ett eget företag för tillverkning av smycken och accessoarer i latex.

– Rundabordssamtalen var väldigt givande. Entreprenörerna var engagerande och ärliga och det var skönt att höra att alla haft olika problem längs vägen, säger hon.

Taggar