Hoppa till innehållet

Prisat koncept inom arkitektur

Publicerad: 25 januari 2016

Två studenter, Linda Hartzell och Per Westermark, som läser på civilingenjörs-programmet inom arkitektur vid Luleå tekniska universitet , vann ett internationellt pris för sitt koncept Climarctic Box - Addressing city edges to improve city wide microclimate.

Priset, Camera Di Commercio Di Genova Special Award, utdelades vid den sjunde konferensen av International Competition for Young Urban Designers and Planners Urban-promogiovani i Milano, Italien.

Climarctic-Box-Linda-Hartzell-Per-Westermark.jpg
Per Westermark och Linda Hartzell

–  Fantastiskt roligt och mycket hedrande! Ett sådant här pris ger ju lite extra inspiration. Det var mycket roligt att få gå vidare med ett projekt som annars tagit slut efter kursen, säger Linda Hartzell.

Climarctic Box fokuserar den mest aktiva delen av Storgatan, Luleå s huvudgata, och vinkelräta vägar till Kulturens Hus och Köpmanstorget. Avsikten med denna re-design är att få en levande, livlig och välkomnande stad för alla.

–  Konceptet grundar sig i Luleås stadsstruktur och utgår från bryta vindarna och på sätt skapa en mindre blåsig stad. Vi vill skapa ett tydligare kulturellt nav med utgångspunkt från det befintliga Kulturens hus och Vetenskapens Hus. Vi föreslår bland annat en ny utställningshall och möjligheter att förlägga delar av utbildningen i centrum som en del i detta kulturella nav, säger Per Westermark.

Projektet Climarctic Box skapades initialt som ett grupparbete i kursen Urban Morfologi av Linda Hartzell, Per Westermark, Patrik Rönnqvist och Maria Hansson. Det vinnande bidraget är en vidareutveckling av grupparbetet.

David Chapman, doktorand inom arkitektur, var studenternas handledare under arbetet med tävlingsbidraget.

David Chapman

Chapman, David - Biträdande universitetslektor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491380

Taggar