LTU_Business_Mats_ekevad_såg

Professor genomför lyckad försäljning av sågpatent

Publicerad: 29 mars 2016

Professor Mats Ekevad i Skellefteå har sålt sitt patent gällande effektivisering av industriella sågar med hjälp av universitetets affärsutvecklingsbolag LTU Business AB.

– Det finns två bra aspekter av affären. Dels är det spännande att någon tar sig an min forskning och gör något av det industriellt. Nu har bolaget köpt mitt patent med ambitionen att göra något av det och det är jättebra och spännande. Nummer två är ju att jag får en peng för det hela, säger Mats Ekevad, professor vid Luleå tekniska universitet.

Patentet bygger på en matematisk algoritm som styr sågklingan mer effektivt genom att luta klingan efter stockens krökning.  Enligt beräkningar så blir besparingarna upp mot 10 kronor per kubikmeter stock – vilket skulle innebära vinster på 2-5 miljoner kronor per år för mellanstora sågverk.

– Det är ett bolag som vi känner till, och just deras intresse för idén gick helt i linje med deras affärsmodell så därför känns det extra roligt. Förhoppningsvis leder affären till att bolaget behöver kontakt med träforskning och universitetet i framtiden när de ska utveckla produkten, säger Mats Ekevad vid Luleå tekniska universitet.

Köparen är en svensk tillverkare av utrustning till sågverk som i första hand planerar utveckling av maskiner i USA och Kanada. LTU Business som är universitetets affärsutvecklingsbolag har bistått Mats Ekevad i hela kommersialiseringsprocessen från idé till slutförd affär.

– Jag är glad att jag har kunnat stötta Mats i säljprocessen genom att sköta förhandlingarna med bolaget. Vi ser det här som ett tecken på att universitets innovationsstöd fungerar som det är tänkt, säger Kent Mrozek, affärsutvecklare vid LTU Business AB.

Nyheten i media

För mer frågor kontakta oss:

Mats Ekevad

Mats Ekevad, Professor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik