Foto: Melina Granberg
Lena Abrahamsson, professor inom arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Foto: Melina Granberg, LTU Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Professor till forskningsråd

Publicerad: 26 april 2016

Lena Abrahamsson, professor inom arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, har blivit invald som vice ordförande i det statliga forskningsrådet Forte.
– Det är hedersamt, säger Lena Abrahamsson.

Lena Abrahamsson är meriterad forskare inom det arbetsvetenskapliga fältet och har tidigare suttit som suppleant i Forte (tidigare FAS). I början av 2016 blev hon vald till vice ordförande, en post som varar i tre år.

– Mitt uppdrag innebär att vara med och ta övergripande strategiska beslut om vilken forskning vi ska satsa på, säger Lena Abrahamsson.

Finansierar fri forskning

Fortes fokus är hälsa, arbetsliv och välfärd och finansierar årligen 600 miljoner kronor till forskning som ska göra nytta i samhället.

– Forte finansierar fri forskning och inga styrda projekt. Det är viktigt att den här typen av finansiering finns kvar. Därför tror jag att det krävs ett arbete som är lite mer strategiskt, att jobba på policynivå. Det tycker jag är en spännande utmaning.

En post som är viktig för hela universitetet

Lena Abrahamsson har god erfarenhet av ledningsgrupps- och styrelsearbete. Hon har suttit med i ett antal olika granskningskommittéer och under hennes tid som suppleant i Forte deltog hon i en av de beredningsgrupper som beslutar vilka ansökningar som ska beviljas medel. Det gör att hon har en bra överblick över Fortes verksamhet.

– Som vice ordförande får jag vara med och förbereda diskussioner inför styrelsemötena. Det gör att jag själv blir mer påläst. Det är viktigt att förstå vad som händer för att kunna vara med och påverka och ta kloka beslut.

– Det är viktigt att Luleå tekniska universitet finns representerat i styrelserna hos forskningsfinansiärerna eftersom det ger oss möjligheter att påverka nationella strategier inom forskningspolitiken. LTU är ju en stor forskningsaktör inom många forskningsområden och bör därför finnas med i dessa sammanhang. Det kan ibland också vara bra att balansera upp Stockholmsperspektivet, avslutar Lena Abrahamsson.