Hoppa till innehållet

Professorer gör musik av forskning

Publicerad: 10 juni 2016

“Doing research is easier if you follow rules, but harder if you try to bend them.” Så säger ekonomiprofessorerna Johan Sandström och Tommy Jensen på albumet Spaceland som nu lanseras på Spotify. Musiken är ett resultat av deras forskning som berör arbetsprocesser och maktrelationer i gruvor.

– Vi är narrativa forskare som skriver berättelser. Det är därför musiken har uppstått. Det är ett sätt att förmedla intryck och upplevelser som inte ryms inom vetenskapliga forskningsartiklar, säger Tommy Jensen, professor i ledarskap och organisationsteori vid Stockholms universitet.

Organizing Rocks är projektet där Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet, och Tommy Jensen ger sig in i gruvorna och ut i det omgivande samhället. De studerar dels en urangruva i Kanada, dels LKAB:s gruva i Kiruna. Forskarna vill ta reda på hur en modern gruva organiseras idag, men med ett betydligt vidare perspektiv än vad normala organisationsstudier har.

– Vi träffade en kvinna som kör lastbil under jord i Kiruna. Vi bad henne berätta om sitt jobb. Hon sa ”Ni kommer aldrig att förstå. Ni måste åka med mig.” Så vi gjorde det, säger Johan Sandström.

En motståndsrörelse

Johan Sandström beskriver upplevelsen av att befinna sig i gruvan, som en full body experience. Det är mörkt, trångt och mycket trafik. Det doftar och låter på ett speciellt sätt, och anställda vittnar om att berget ger ifrån sig olika ljud på olika djup.

– Då började vi fråga oss hur vi kan förmedla detta och musiken blev ett svar, säger Johan Sandström.

Låten om lastbilen fick namnet Metal Machine Emotions. Och detta är bara en av många upplevelser som senare blev ett spår på den platta som släppts på Spotify.

– Vi kände att det måste finnas andra sätt att kommunicera våra forskningsresultat på, än genom att skriva vetenskapliga artiklar, säger Tommy Jensen.

– Man kan se vårt projekt som en motståndsrörelse mot den senaste tidens växande fokus på publish or persish, det vill säga det växande och alltför ensidiga fokuset på att skriva vetenskapliga artiklar, avslutar Johan Sandström. 

I media

Kontakt

Johan Sandström

Johan Sandström, Professor

Telefon: 0920-493113
Organisation: Redovisning och styrning, Industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

Taggar