Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Parameswara Rao Vuddanda, forskare vid Luleå tekniska universitet, Javier O Morales, biträdande professor inom farmaci vid University of Chile, Sitaram Velaga, professor inom farmaci vid Luleå tekniska universitet, och Soledad Francisca Montero Padilla, masterstudent från University of Chile. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Projekt utvecklar individanpassat läkemedel

Publicerad: 10 maj 2016

Föreställ dig en skrivare som skriver ut din medicin med dosering anpassat för just dig på ett tunt pappersark som smälter i munnen. Det är visionen för forskare vid Luleå tekniska universitet och University of Chile som har påbörjat ett samarbetsprojekt för att möjliggöra individanpassat läkemedel.

– I det här projektet jobbar vi med tekniken. Vi lär oss av varandra och kan tillsammans driva forskningen framåt. Förhoppningsvis är det här är starten på ett långsiktigt samarbete, säger Sitaram Velaga, professor inom farmaci vid Luleå tekniska universitet.

På universitet i Chile har de i flera år forskat på tekniken som skriver ut det individanpassade läkemedlet och är experter på området. Forskare inom farmaci vid Luleå tekniska universitet får i sin tur dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter om polymerfilmen, arket av cellulosa som medicinen skrivs ut på.

Anpassad dosering

I processen tar skrivaren, som är laddad med patroner fyllda av medicin, emot receptet. Den avläser personinformationen och anpassar doseringen. Medicinen skrivs ut på polymerfilmen som läggs på tungan för att smälta. Förhoppningen med individanpassat läkemedel är även att kunna minska bieffekterna.

Besök från Chile

Nyligen besöktes Luleå tekniska universitet av Javier O Morales, biträdande professor inom farmaci vid University of Chile.

– Vi hoppas att vi uppnår de resultat och mål som vi satt inom projektet och att detta leder till större medel för att stödja det samarbete som vi påbörjat med Luleå tekniska universitet, säger Javier O Morales.

Projektet startade i februari 2016 och pågår under ett år. Det finansieras av Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT.

Utskrift av läkemedel testas

Sedan några veckor tillbaka finns masterstudenten Soledad Francisca Montero Padilla, University of Chile, på Luleå tekniska universitet. Hon ska fram till augusti genomföra sitt examensarbete där hon testar att skriva ut läkemedel. Examensarbetet handleds av Sitaram Velaga och Javier O Morales.

– Den är en fantastisk möjlighet för våra studenter att komma till den här universitetsmiljön. I Chile är delar av universitet utspritt över hela staden. Den här universitetsstrukturen gör att studenterna har möjlighet att nyttja flera olika instrument för att genomföra sina experiment, säger professor Javier O Morales.

– Jag är mycket imponerad av anläggningarna som finns här. Jag hoppas att allt går bra med mitt projekt och att jag kan komma tillbaka hit för att fortsätta forska inom området, fortsätter Soledad Francisca Montero Padilla.

Samarbete med goda resultat

Till hösten åker Sitaram Velaga och hans universitetskolleg Parameswara Rao Vuddanda till Chile för att göra en uppföljning och diskutera nya mål.

– Jag är väldigt glad att vi redan kommit så här långt och det öppnar upp möjligheter för att söka anslag till förlängt samarbete.  Det här är ett samarbete kan ge goda resultat inom området, säger Sitaram Velaga.

Taggar