Raketbas söker sommarjobbare bland studenter

Publicerad: 11 maj 2016

SSC Esrange i Kiruna och Luleå tekniska universitet samarbetar i en förberedande utbildning för att finna och till viss del utbilda studenter för ett möjligt sommarvikariat på Esrange.

Det var på Space Innovation Forum som SSC Esrange berättade om det nya samarbetet med Luleå tekniska universitet.

SSC Esrange i Kiruna söker varje sommar fyra till sex kvalificerade sommarjobbare som tillfälligt ersätter personalen och i år prövar man ett nytt grepp.

– I vanliga fall är det en lång process att finna och utbilda sommarjobbare och sommaren är kort. Vi vill få en känsla för personerna som kommer att jobba här och på så sätt fungerar en förberedande utbildning jättebra, säger Markus Kohberg, manager for range instrumentation på Esrange SSC.

Fick skjuta upp ballong
Under den förberedande kursen har 16 studenter från Luleå tekniska universitet gjort studiebesök vid fyra tillfällen och fått insikt i hur arbetet på rymdbasen bedrivs. Ett moment bestod av att bygga ihop enklare experiment för att sedan organisera och flyga den bästa byggda enheten med en mindre ballong. Efter avslutning med utdelning av diplom fick alla en chans att tala i enrum med cheferna på respektive avdelning.

– Kursen på Esrange var väldigt givande. För oss studenter är det ett bra tillfälle att se hur ett stort företag i rymdbranschen arbetar och vilka arbetsuppgifter man kan förväntas sköta efter examen. Pricken över i:et var de praktiska moment vi gjorde som ledde till en egen liten ballongskjutning, säger Hannah Petersson, student på Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har de senaste åren satsat 100 miljoner kronor på rymdcampus i Kiruna vilket innebär 20 nya doktorandtjänster i en ambition att stärka rymdverksamheten i Kiruna. Två nya ämnesföreträdare har rekryterats, professor Javier Martín-Torres i atmosfärsvetenskap och professor Reza Emami i rymdtekniska system samt satsningen RIT-projektet som handlar om att stärka företagssamverkan, där är även LTU Business AB inblandad.

Olle Persson

Olle Persson, Verksamhetsledare

Organisation: Rymdtekniska system, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik