Yijun Shi, Luleå postdoktor vid maskinelement, Luleå tekniska universitet.
Revolutioinernade smörjmedel vann prestigefylld deltävling. Yijun Shi, Luleå postdoktor vid maskinelement, Luleå tekniska universitet. Foto: Katarina Karlsson

Smörjmedel på glycerol vinnare

Publicerad: 19 mars 2015

Vårens första vinnande entreprenörer i Venture Cup Nord har korats. Vinnarna i momentet Affärsidé i klassen Miljö & Energi, är gruppen bakom det revolutionerande miljövänliga smörjmedelet baserat på glycerol, utvecklat av forskare vid Luleå tekniska universitet.

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Sedan 1998 har tävlingen bedrivits med syfte att skapa tillväxt i Sverige. I Moment Affärsidé tävlar entreprenörerna med en kort beskrivning av sin affärsidé.

Vinnarna i klassen Miljö & Energi är gruppen bakom ett revolutionerande miljövänligt smörjmedel, framtaget av forskare vid Luleå tekniska universitet.

Smörjmedlet, som är helt nytt i sitt slag, är baserat på glycerol och utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Förutom de miljömässiga fördelarna är produkten bättre och kostar mindre.

– Produkten är 100 procent förnybar och tillverkningen är enkel och kostnadseffektiv. Processen orsakar heller inga koldioxidutsläpp. Vi har testat smörjmedlet ute i fält och den presterar bättre än dagens produkter, säger Yijun Shi, postdoktor vid maskinelement, Luleå tekniska universitet.

Sökt patent

I samarbete med LTU Business AB, och med finansiering från VINNOVA, planerar forskarna nu för en marknadslansering, och optimismen är stor.

Patent är sökt för recept och metod.

– Det kan bli riktigt stort för vissa tillämpningar som kräver extra mycket miljöhänsyn, exempelvis skogsmaskiner. Men vi tror även att vi ska kunna utveckla smörjmedlet så att det kan konkurrera med traditionella smörjmedel för många andra tillämpningar, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan där deltagarna ska lämna in sin affärsplan till Venture Cup senast den 7 april kl. 13.00.