Josef Hallberg
Josef Hallberg, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Spel som brobyggare mellan kulturer

Publicerad: 20 december 2016

Teknik och spel kan överbrygga klyftor mellan människor och minska främlingsrädslan. Det är Josef Hallberg, biträdande professor i distribuerade datorsystem, övertygad om. – Spel och lek har ett eget språk och utifrån det kan vi skapa gemenskap.

Josef Hallbergs egna spelerfarenheter har fått honom att reflektera över spelets möjligheter som dörröppnare och skapare av gemenskap.

– Jag märker det tydligt när jag själv spelar. Jag spelar med totala främlingar, vi pratar och försöker komma fram till gemensamma strategier och samarbeten. Vilka personerna är i verkliga livet har mindre betydelse. Varför kan inte detta förhållningssätt överföras till vårt gemensamma fysiska rum, det vill säga staden? undrar Josef Hallberg.

Tar bort hinder

Den överbryggande idén i Josef Hallberg resonemang är att segregation och utanförskap kan stävjas om vi tar bort hinder och möjliggör för människor att träffas och att vi därmed suddar ut vi- och dem-tänket.

– Främlingsfientligheten bottnar i att vi inte vågar ta kontakt, det vi inte känner till är det lätt att vara lite rädd för. Men när man spelar tillsammans engagerar man sig tillsammans och det är helt naturligt, säger Josef Hallberg.

Kan du ge exempel på spel som vi kan spela tillsammans i det offentliga rummet?

– Vi skulle kunna använda spel för att lära oss mer om omgivningen, för att utforska och upptäcka nya platser, till exempel tipspromenader med mobil teknik. Eller varför inte lösa mysterium tillsammans där det gäller att samarbeta för att få tag i ledtrådar. Men det skulle också kunna vara något med mer kulturell karaktär, till exempel att skapa musik eller virtuell konst tillsammans.

Ett globalt språk

Och självklart är det inte bara själva spelande som skulle ge ringar på vattnet. När spelet är över finns det en naturlig plattform för fortsatta samtal.

– Spel är ett globalt språk som attraherar alla generationer. Med relativt billiga och enkla medel, till exempel sensorer, kameror och självlärande datorsystem, kan vi bygga allt från digitala lekplatser till virtuella miljöer, avslutar Josef Hallberg.

Josef Hallberg

Josef Hallberg, Biträdande professor, Meriterad lärare

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik