Hoppa till innehållet

Ståtlig Akademisk högtid

Publicerad: 14 november 2016

Nu är de nya professorerna installerade och de nya doktorerna har fått sina hattar. I helgen firades Akademisk högtid på Luleå tekniska universitet, med ståtlig ceremoni och festlig bankett.

Varje november äger den årliga promotions- och installationshögtiden rum vid Luleå tekniska universitet.

I år har universitetet fått 15 nya professorer och 81 nya doktorer. Majoriteten av dessa deltog i lördagens ceremoni i Aula Aurora, då även fem nya adjungerade professorer välkomnades och ett flertal akademiska priser och stipendier delades ut.

Under sitt tal citerade rektor Johan Sterte sin vana trogen flitigt Bob Dylan, årets Nobelpristagare i litteratur, bland annat ur låten ”Forever Young”:

– May you build a ladder to the stars and climb on every rung, sa Johan Sterte och fortsatte:

– Vi siktar mot stjärnorna. Och just det är något vi gjort extra mycket i år. Ett stort steg var när ESA (Europeiska rymdorganisationen) valde ut HABIT som ett av två europeiska instrument som ska placeras på Mars yta i den nästa Marsexpeditionen. Ett instrument för att undersöka förutsättningarna för liv på Mars som konstruerats av våra rymdforskare och som till stor del finansieras av Rymdstyrelsen.

Stor ökning av antalet sökande

Johan Sterte gjorde en tillbakablick och jämförde Luleå tekniska universitet i dag och för sju år sedan, när han tillträdde. Han konstaterade att antalet förstahandssökande till utbildningsprogrammen nu är 50 procent fler och att Luleå tekniska universitet lockar studenter från hela Sverige, liksom från andra länder.

Externfinansieringen av forskningen har också ökat med nästan 50 procent under samma period och antalet vetenskapliga publikationer från universitetet har fördubblats.

– Vi har rekryterat ett antal internationella toppforskare som med vårt stöd fått en god start på sin forskning och vi har ökat rekryteringen av doktorander, sa Johan Sterte.

Vid ceremonin medverkade Musikhögskolans kammarkör, dirigent och professor Erik Westberg och fanfartrumpetare.

På plats var också årets tre hedersdoktorer, författaren Gerda Helena Lindskog, som genom åren gett ut en mängd publikationer av stor betydelse för den nordliga kulturen med ett speciellt fokus på barns livsvillkor; landshövding Elisabeth Nilsson, som efter att ha examinerats från geoteknologilinjen vid dåvarande Luleå tekniska högskola i mitten av 70-talet blev en av de första kvinnliga bergsingenjörerna i Sverige. Hon har bland annat varit vd för SSAB Merox och Jernkontoret; riksspelmannen, dramatikern, musikern och författaren Svante Lindqvist, som under lång tid gett viktiga bidrag till svenskt kulturliv och spridit kännedomen om det norrbottniska kulturarvet.

"Fantastiskt glada att ni valt oss"

– Vi är så fantastiskt glada över att ni valt oss att bli en av er, sa Svante Lindqvist i sitt tal, där han också förklarade hur man gör för att bli hedersdoktor.

– Man håller på och håller på och håller på. Med vad är inte så noga, men det ska vara något man tror på. Du ska sjunga med den röst du har och inte med den du önskar att du hade. Gör du det blir du hedersdoktor, sa han och lockade skratt och applåder från åhörarna.

435 personer var med på den stora banketten i STUK efter ceremonin, där det även hölls tal av rektor Johan Sterte, promota doktor Kristina Johansson, statssekreterare Karin Röding och installand professor Nazanin Emami, som vände sig till de andra nyinstallerade professorerna och promoverade doktorerna.

– Vi är från olika länder och från olika delar av Sverige, men inom vetenskapen spelar det ingen roll var vi kommer från. Där handlar allt om vart vi är på väg, sa Nazanin Emami.

Menyn var komponerad av restaurang Hemmagastronomis välmeriterade kock Simon Laiti. Till förrätt bjöds det på eldsotad regnbåge, till huvudrätt serverades backtimjanstekt kalvytterfilé med mandelpotatispuré och till efterrätt var det hjortronconsommé och bavaroise med Tahitivanilj.

För underhållningen stod Trio Biff, Anna-Sara Lantz, Snapsakademien vid Luleå tekniska universitet och Eva & Blandbandet.

 

I media:

Taggar