Hoppa till innehållet
Hannah Petersson, Luleå tekniska universitet  Foto: Nitzan Zohar
Hannah Petersson, som går fjärde året på civilingenjörsutbildningen i rymdteknik, får sitt diplom efter avslutad utbildning på Space Studies Program. På bilden syns också John Connolly, SSP, Thomas Cremins, Nasa, och Steven Brody, vicepresident på International Space University. Foto: Nitzan Zohar Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stipendium möjliggjorde internationella rymdstudier

Publicerad: 17 oktober 2016

Rymdteknikstudenten Hannah Petersson har deltagit i Space Studies Program (SSP), en internationell utbildning med rymden i fokus. – Jag har fått lära mig otroligt mycket om rymden, både vetenskapligt och ingenjörsmässigt, säger Hannah Peterson.

SSP anordnas årligen av International Space University och den här gången var utbildningen förlagd till Technion – Israel Institute of Technology i Haifa, Israel. SSP är en högintensiv tvåmånaderskurs fylld av rymdrelaterade föreläsningar och studiebesök.

– Vi har undervisats av astronauter, personer från Nasa och Esa och världens ledande rymdentreprenörer. Vi har fått undervisning i reglerteknik med rymdtillämpningar och allmänt lärt oss mycket om datasystem och kontrollsystem på satelliter och på International Space Station, säger Hannah Petersson.

Besök av Buzz

Deltagarna fick också lyssna på en föreläsning med Buzz Aldrin, astronauten som reste med Apollo 11 och är en av få människor som satt fötterna på månen, besöka observatorium och skicka upp experiment i tyngdlöshet. Totalt var det 104 studenter från 26 olika länder som deltog i årets upplaga av SSP.

– Det absolut viktigaste jag lärde mig var att jobba i en internationell grupp med människor.  Eftersom jag är väldigt intresserad av rymden har jag sugit åt mig så mycket kunskap jag bara kunnat.

Hannah Petersson, Luleå tekniska universitet  Foto: Nitzan Zohar
Hannah Petersson provsitter Almaz capsule. Foto: Nitzan Zohar

Planering av Marsresor

Under SSP deltog Hannah Petersson också i ett projekt om möjligheten att skicka bemannade rymdfarkoster till Mars. Hon ingick i ett team vars uppdrag var att hitta tekniker och uppfinningar som finns på jorden men som skulle kunna användas av människor på Mars, och tekniker som skulle kunna användas på Mars för att sedan vara till nytta för oss på jorden. Ett förslag som gruppen presenterade var till exempel användning av jästsvampar som kan "programmeras" att producera olika mediciner, exempelvis antibiotika. Då skulle framtida Marsresenärer slippa ta med sig ett förråd av mediciner utan istället framställa vid behov.  

– Jag blev utvald att åka och presentera vårt projekt på International Astronautical Conference i Guadalajara, Mexico. Presentationen i sig gick jättebra, det var ganska många som lyssnade och vi fick bra kritik efteråt. Det coolaste var att Buzz Aldrin satt i publiken!

Vad är det som fascinerar dig med rymden?

– Att det finns så mycket som vi inte vet om den! Jag tror dessutom att alla svar på våra existentiella frågor finns där ute någonstans – vi måste bara hitta dem!

Hannah Petersson fick delar av sin resa finansierad genom Per Bengtssons stiftelse för främjandet av vetenskapliga studier och forskning vid Luleå tekniska universitet. Stiftelsens stipendier riktar sig till studenter och doktorander vid universitetet vars studier har anknytning till tekniska realtidssystem eller realtidsoperativsystem.

Taggar