Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg
Rolf Salominsson, grossistchef på Svensk Cater i Luleå tillsammans med lagerchefen Andreas Skanefors. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studentarbete med konkret värde

Publicerad: 9 juni 2016

100 studenter från utbildningen civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, har under våren jobbat med att utveckla Svensk Caters verksamhet.

– Jag är fantastiskt imponerad över studenternas insats. Det har varit en jätteintressant process. Vi har ju haft en löpande kontakt med alla grupper, både jag och de andra i ledningsgruppen, och samarbetet har fungerat fantastiskt bra. Vi har fått frågor som vi själva har behövt reflektera över, så det är inte bara slutredovisningarna och dokumenten som vi får i handen som är intressanta, utan själva processen i sig. Det har tagit lite tid, men det får man vara beredd på, säger Rolf Salomonsson, grossistchef på Svensk Cater i Luleå. 

Tillåts tänka fritt

Kursen går ut på att studenterna får möjlighet att genomföra ett projekt i nära samarbete med ett företag. Förra året jobbade civilingenjörerna med Älvsbyhus.

I år var det dags för Svensk Cater som levererar matvaror till restauranger och storkök i Luleå och Norrbotten.

Studenterna får själva möjlighet att definiera vilket utvecklingsområde de vill fokusera på. I år landade det i allt från kundrelationer och kundtillfredsställelse, till att undersöka lagerstyrning, logistik, och marknadsföring.

– Vi har hittat många guldkorn som vi kan plocka. Jag har bara positivt att säga. Det har gjort ett imponerande jobb som ger oss ett konkret värde, säger Rolf Salomonsson.

Svensk Cater befinner sig i ett expansivt skede och inom några år räknar de med att fördubbla omsättningen. Därför bygger de nytt lager och planerar att anställa fler.

– När vi är igång med det nya lagret på Bergnäset om drygt ett år kommer vi definitivt ha fått med oss en hel del av det som finns i de här studentjobben.

Ett givande samarbete för alla

Nu avslutas kursen men samarbetet med studenterna och Luleå tekniska universitet fortsätter.

– En av studenterna kommer jobba som vikarierande inköpschef under sommaren. Den andra kommer jobba med kommunikationen på sociala medier gentemot våra kunder, säger Rolf Salomonsson.

– Några studenter har också anmält intresse att skriva sina examensjobb hos oss, men det är inte färdigt än, avslutar Rolf Salomonsson.