Foto: Melina Granberg
Emil Mattisson, Helsingborg, ekonomie kandidat första året; Lovisa Gullberg, Sollefteå, civilekonom tredje året; Dennis Ivarsson, Skutskär, civilekonom första året. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter kom trea i Ekonomi-SM

Publicerad: 26 maj 2016

Tre ekonomistuderande från Luleå tekniska universitet tog nyligen hem en tredjeplats i Svenska mästerskapen i ekonomi – och fick den bästa placeringen någonsin.

– Det känns otroligt kul och stort! Det kommer betyda mycket för framtiden att vi kom så här långt! Att vi slår några av de skolor som är högst rankade i Sverige, säger Lovisa Gullberg.

För att kvalificera sig till tävlingen deltog Lovisa Gullberg, Emil Mattsson och Dennis Ivarsson i en deltävling som anordnades vid Luleå tekniska universitet. I deltävlingen deltog tolv LTU-lag som fick skriva en tenta med frågor som berör ekonomi på olika sätt. Det gav Lovisa, Emil och Dennis en biljett till den konferens som ramar in själva tävlingen. I år hölls konferensen på Högskolan i Gävle. I semifinalen mötte LTU-laget 22 andra lärosäten i ytterligare en tenta, och fick till slut tävla om en pallplats.

– I finalen står lagen på scenen och svarar på 20 frågor live inför publik. Varje fråga visas på en storbildsskärm och man får en till två minuter på sig att svara skriftligt på varje fråga. Direkt efter rättas frågorna och poäng delas ut till varje lag, säger Dennis Ivarsson.

Vad var det som gjorde att just ert lag nådde en tredjeplats?

– Vi har alla ett brinnande intresse för ekonomi och är hungriga på kunskap. Det tror jag är nyckeln till att vi lyckats bevara så stor del av det vi lärt oss under utbildningen gång. Utöver det har vi även olika områden som vi är särskilt vassa på, vilket har varit till stor hjälp under tävlingen, säger Emil Mattisson.

– Och så hade vi ett riktigt bra teamwork. Alla kompletterade varandra oerhört bra, säger Dennis Ivarsson och Lovisa Gullberg håller med.

Vilka kunskaper från utbildningen är viktiga i en tävling som denna?

– Egentligen vill jag säga alla. Frågorna är oerhört blandade. De kan handla om allt ifrån en redovisningsprincip, till ett marknadsföringsbegrepp till vad som händer med Mundell-Fleming-grafen om Riksbanken bedriver expansiv penningpolitik. Sen är det också många allmänna ekonomifrågor, till exempel om nobelpristagare eller vem som är vd för ett visst företag. Därför gäller det att man är någorlunda allmänbildad och följer händelserna runt om i världen, säger Dennis Ivarsson.

Är det något annat ni vill berätta?

– Nästa år kommer Luleå tekniska universitet att arrangera SM i Ekonomi och jag vill uppmana alla ekonomer att söka. Det var en sjukt rolig upplevelse och man knöt många nya kontakter. Vill man inte tävla så vet jag att projektgruppen kommer skrika efter drivna studenter som vill vara med och arrangera det hela, avslutar Emil Mattisson.