Hoppa till innehållet

Succéskiva inspelad på universitetets orgel

Publicerad: 22 januari 2016

Hyllade artisten Anna von Hausswolff valde att spela in sin nya skiva The Miraculous i Piteå. Detta tack vare universitetets omtalade Orgel Acusticum.

– Jag hade tittat på bilder, läst om den och förstått att det skulle bli en mäktig grej att ta sig an. När jag kom till lokalen var en kille som heter Claudio där. Han är son till Gerald Woehl som byggt orgeln, och han var på plats under hela inspelningsperioden.

– Det var när han gick igenom orgeln och vi gick in i pipverken som jag förstod hur komplicerat och komplext instrumentet var. Att orgeln var byggd för att klara av klassiska orgelkompositioner och även mer experimentell musik. Att de försökt bredda paletten i orgelbyggandet, säger Anna von Hausswolff i en intervju med webzinet Throw me away.

Hyllas av kritikerna

Albumet har hyllats av en enig kritikerkår i både Sverige och utomlands och erhöll nyligen en nominering i kategorin Årets Pop på P3 Guldgalan. Upplevelsen att spela på en av världens mest moderna orglar med över 9000 pipor och en mängd olika funktioner beskriver Anna von Hausswolff som någonting alldeles extra.

– Jag testade allt. Jag blev som tokig. Jag kom dit första dagen och skulle egentligen färdigställa arrangemangen till alla låtar men det slutade med att jag var tvungen att testa varenda funktion på orgeln istället, berättar Anna von Hausswolff till det brittiska webbmagasinet The Quietus.

Den 11 februari återvänder Anna von Hausswolff till Piteå för att framföra en konsert på Orgel Acusticum. Hon spelar även på Kulturens hus i Luleå den 5 februari.

Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet är 10 meter bred och 9,5 meter hög. Orgeln har
9 000 pipor fördelade på 140 stämmor (vartill kommer 13 effektregister). När det planerade övertonsverket är på plats kommer det totala antalet stämmor att vara 206.

Källa: Luleå tekniska universitet

 

Läs mer om albumet här

Taggar