Hoppa till innehållet

Toppklass - LTU Big Air 2016

Publicerad: 14 februari 2016

Imponeringsfaktorn var stor hos de 3 000 i publiken på LTU Big Air 2016, på Luleå tekniska universitet. Stämningen var på topp, snön lyste vit mot den mörka natthimlen och åkarna bjöd på riktigt snygga, avancerade tricks.

I domarbåset på lördagskvällen satt två åkare, som tillhört de bästa i världen, legendarerna Ronnie Andersson och Ingemar Backman. Med vältränade granskande blickar följde de åkarna när de tog sats från den 18 meter höga rampen, som byggts upp mitt på universitetsområdet.

- Åkarna håller bra klass, när nervositeten släppt hos många efter första åket ser vi renare och finare trix, sade Ronnie Andersson.

Runt omkring de tävlande som kastade sig ut från den höga snötäckta rampen var det sådan puls och genuin glädje hela kvällen, med en driven speaker som snabbt och enkelt förklarade åkarnas trix och som dessutom hann med att presenterade dem på ett personligt sätt, innan de åkte nedför backen, bra musik och allt detta - mitt på universitetsområdet. Tävlingen direktsändes och kunde följas på webben hela kvällen.

Åkarna maximerade ofta verkligen möjligheten i sina hopp från den 18 meter höga rampen när det gällde höjd, längd, stil och svårighet. Det var små marginaler som slutligen avgjorde vinnarna i de olika klasserna och överläggningen mellan domarna drog ut på tiden och ökade så klart anspänningen hos åkarna.

I herrar snowboard vann Micael Lundmark med sin frontside 720 lien, tvåa blev Dennis Viklund med sin backside 540 och trea kom Jens Hietala med cab 540. I damer Alpint vann Ida Sivander med sin 540 och tvåa kom Nicole Lejdeby med sin 360. I herrar Alpint vann Jonas Ruthberg med sin cab 900, tvåa Erik Lundmark med sin cab 900 och trea kom Konrad Lundqvist med sin 900. Pris för bästa crash fick André Lindberg för en frontside 900. Simon Bäckman fick pris för bästa Sick Bird (sjukaste tricket) när han försökte sig på 540 Misty Daffy.

Mellan försöken och finalen bjöds det på våghaslig eldshow och färgsprakande fyrverkerier och därefter var det dags för finalen.

Vädret var idealiskt, bara - 1 grad, ingen vind att tala om men snöfallet inför finalen gjorde det något svårare för åkarna. Publiken stortrivdes och i pausen passade många på att köpa fika eller lite grillat. Den som mot förmodan kände sig frusen kunde alltid värma sig vid lägerelden och passa på att nostalgiskt grilla sin egen korv eller marshmallow på en för hand täljd pinne, till en kostnad av bara tio kronor.

Arrangörerna av LTU Big Air, studenternas eget arrangemang, var otroligt nöjda med kvällen. Det var härligt att se deras stora leenden när de gick omkring bland publiken på området, en var nog gladast av alla:

- Det har varit en kanonkväll. Jag är så sjukt stolt över alla som varit med om att arrangera den här kvällen och glad över att det är så mycket folk här och tittar, sade Jakob Eriksson, projektledare för LTU Big Air.

Taggar