Hoppa till innehållet
Marta-Lena Antti
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tvärvetenskaplig fokus skapar innovationer i forskarskola

Publicerad: 13 maj 2016

Forskarskolan i rymdteknik är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och IRF som startade 2002. Nästa omgång har nu startat med över tjugo nya doktorandprojekt i sex olika forskningsområden. Tanken är att den tvärvetenskapliga bredden ska leda till nya perspektiv och innovationer inom rymdområdet.

Det var under eventet Space Innovation Forum i Kiruna som Marta-Lena Antti, ledare för rymdforskarskolan, berättade om varför kursen väljer att fokusera på tvärvetenskapliga samarbeten.

– Det är viktigt dels för att forskning kring rymden har många olika frågeställningar och dels för att doktoranderna, som kommer från sex olika forskningsämnen i vissa fall är ganska ensamma med fokus på rymden. Därför är det viktigt att de får träffa andra rymdteknikforskare för att få nya perspektiv på sin forskning. Vi har också sett från tidigare omgångar av forskarskolan att tvärvetenskap ger upphov till nya forskningsfrågor, innovationer och samarbeten mellan olika ämnen och det är något som vi uppmuntrar.

Vanligtvis brukar forskarskolor utbilda doktorander från samma eller närbesläktade ämnen och där skiljer sig forskarskolan i rymdteknik just på grund att doktoranderna kommer från flera ganska brett skilda forskarämnen.

Forskarskolan har fem delkurser i områdena rymdmiljö, introduktion i rymdteknik, produktinnovation med rymdtillämpning, projektledning med ESA-fokus och en valfri projektkurs. Kursen introduktion till rymdteknik har precis avslutats och doktoranderna är än så länge nöjda.

Det är tjugo doktorander från forskningsområden inom Atmosfärsvetenskap, Rymdtekniska system, Tillämpad fysik, Maskinteknik, Maskinelement och Produktinnovation som deltar. Carol Norberg från Umeå universitet leder kursen.

– Introduktion till rymdteknik var superbra. Jag fick mycket insikter i främst raketforskning, men även i områden som norrsken och mikrogravitation som var mycket intressanta. Den praktiska delen med raketbygge ökade förståelsen för hur raketutveckling går till och besöken på både EISCAT och POLSTRACC var spännande. Jag ser verkligen fram emot nästa tillfälle, säger Angelica Lindwall , doktorand i produktinnovation.