Foto: Rickard Hellqvist
Unikt besök av 45 ambassadörer på Luleå tekniska universitet. Foto: Rickard Hellqvist Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Unikt besök av 45 ambassadörer

Publicerad: 7 april 2016

Under tisdagen hade Luleå tekniska universitet besök av 45 ambassadörer, samtidigt. Ett så omfattande besök på en och samma gång har aldrig tidigare inträffat i universitetets historia. Besöket blev en succé och många kontakter knöts, även med studenter.

– Ambassadörerna hade bland annat önskat att få äta en ”vanlig bricklunch” med studenter från sina respektive hemländer som läser på Luleå tekniska universitet, det kunde vi ordna och det blev en trevlig lunch, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Många frågor om universitetets forskning

I Sverige finns drygt 100 utländska ambassader så att 45 av dessa hade sina ambassadörer på plats i Norrbotten och på Luleå tekniska universitet vid en och samma tidpunkt, är onekligen ett ögonblick att minnas. Varje år bjuder utrikesdepartementet utländska ambassadörer stationerade i Stockholm till en studieresa. I år gick turen till Norrbotten.

Länsstyrelsen stod för programmet och landshövding Sven-Erik Österberg var värd för besöket. Luleå tekniska universitet var en av platserna som besöktes under första dagen och inblandade tyckte att det blev en mycket bra början på vistelsen i Norrbotten.

Kosovos ambssad och student
Studenten Lumi Canhasi fick möta sin landsman ambassadör Mr. Ilir Dugolli, från Kosovo.

En av de studenter vid Luleå tekniska universitet som fick träffa en ambassadör från sitt hemland, var Lumi Canhasi.  Mötet med Kosovos Ambassadör i Sverige, Mr. Ilir Dugolli blev ett minne för livet.

– För mig, att få möta vår ambassadör i Sverige var fantastiskt. Fram tills nu, har jag inte haft chans att träffa någon annan från Kosovo som studerar eller bor här och så, den första person jag träffar här som föddes i Kosovo är ambassadör, det var ett otroligt ögonblick. Han var mycket stödjande och hjälpsam. Mötet med vår ambassadör kommer att motivera mig att sikta högre och att lyckas. Även att träffa andra ambassadörer var trevligt, att få diskutera olika samtalsämnen, vårt liv i Luleå och våra erfarenheter som studenter i Sverige. Att vara värd för den här typen av händelse var en riktigt bra upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, säger Lumi Canhasi, masterstudent i tribologi vid Luleå tekniska universitet på Erasmus Mundus Programmet.

Erik Höglund var universitetets representant att tala inför ambassadörerna under besöket och han berättade om universitetet i stort och om forskning och utbildning. Forskningen vid universitetet väckte stort intresse och det kom många frågor från ambassadörerna från Asien och Afrika, kring E-hälsa, gruvteknik, byggande och infrastruktur.

– De var på hugget och hade många bra frågor. De fick med sig en bild av att det är dynamiskt och full schvung på Luleå tekniska universitet och i Norrbotten. Det här är ett fantastisk tillfälle för universitetet att visa vad vi kan bidra med i ett internationellt perspektiv, sade Erik Höglund.

Under besöket i Norrbotten ska ambassadörerna även bland annat besöka Facebooks etablering i Luleå, Världsarvet Gammelstad, Ájttemuséet i Jokkmokk, Ishotellet i Jukkasjärvi och LKAB i Kiruna.

Som tack för besöket  fick Erik Höglund ta emot ett litet paket av Mocambiques ambassadör, Frances Rodriges.