Pedro Ah Shenga
Pedro Ah Shenga, doktor i träteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bättre sågteknik skapar värden

Publicerad: 12 januari 2017

Förbättrade strategier för att såga tropiska träslag i Mocambique leder till minskat svinn och ökad förädlingsgrad vilket också gynnar exportmöjligheter. Resultaten presenteras i en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

– Syftet med forskningen har varit att hitta alternativ för att förbättra sågningen av hårda tropiska träslag i sågverk i Mocambique så att fler jobb kan skapas i samhällen där skog avverkas. Med hjälp av simuleringar har jag studerat hur sågningen kan bli mer effektiv för att minska svinn och förädla virket. Då kan sågverken sälja mer än bara plankor, säger Pedro Ah Shenga som disputerat i träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Avhandlingen tar bland annat upp sågtekniker, kvalitetssortering och positionering av stockar. En bättre förädling av skogsråvaran skulle minska avverkning av skog, som idag sker i högre takt än vad föryngringen av skog gör.

Pedro Ah Shengas forskning är finansierad av SIDA inom TechPro-programmet genom Eduardo Mondlane University och International Science Programme (ISP). Han kommer från Mocambique och har genomfört sin forskning på avdelningen för Träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

– Jag har trivts i Skellefteå med den annorlunda miljön mot vad jag är van vid. Vädret, mörkret och snön, allt detta var roligt. Samtidigt har det varit jobbigt att vara ifrån familjen.

Innan implementering kan ske behövs mer forskning för att validera resultaten, detta var endast det första steget i att förstå sågningsprocessen och de förutsättningar som gäller för industrin i Mozambique.

– Jag har några idéer om vad jag skulle kunna göra när jag återvänder till Mocambique, men vi får se vad framtiden bjuder på, säger Pedro Ah Shenga.

Pedros egna foton från ett sågverk i Mocambique

P1000331.JPG
P1000299.JPG