Hoppa till innehållet

Branschtoppar i nytt musiksamarbete

Publicerad: 23 oktober 2017

Studiomusikerinriktningen har inlett ett samarbete med musikproducent- och låtskrivarutbildningen Advanced Music Production (AMP) som drivs i samarbete med Fryshusets Folkhögskola samt Anders Bagge och Dreamhill Music Academy.

Inspelningarna sker i Baggpipe Studios där Anders Bagge är delägare, det vill säga, den legendariska före detta EMI-studion i Skärmarbrink där artister som Cornelis Vreeswijk, Jakob Hellman, Ulf Lundell, Roxette, Axwell, Rihanna och Beyoncé har spelat in.

Jobbar i skarpa projekt

– Jag är jätteglad nu att vi hittat två spännande långsiktiga samarbeten. Dels med Dreamhill Music Academy/AMP. Inte minst för att låtskrivarstudenterna skriver för riktiga "briefs" med sikte på att placera låtarna hos stora artister. Det blir en win-win för alla eftersom låtskrivarstudenterna får chansen att testa sina låtar på ”riktiga musiker” i en tid när den mesta av topplistemusiken är programmerad, säger David Myhr, universitetslektor och lärare vid Luleå tekniska universitet och fortsätter.

– Vi är också väldigt glada över det andra samarbetet som vi inlett och som görs tillsammans med Andreas Dahlbäck och hans studio Durango Recording. Andreas är en enormt erfaren och eftertraktad producent och har varit en väldigt uppskattad gästproducent hos oss i många år men det är först när studenterna får chansen att medverka i ett lite längre projekt på hans hemmaplan som det verkligen kan hända grejer kreativt. Även där är målet att jobba med skarpa projekt och där har jag och Anderas jagat nytt spännande låtmaterial genom att erbjuda de stora svenska musikförlagen att komma in med förslag.

Unik spetsutbildning

Studiomusikerstudenterna på kandidatutbildningen i musik skickades tidigare till USA under den femte terminen. Ett upplägg som tyvärr inte längre var möjligt att upprätthålla och David Myhr såg sig därmed tvungen att söka nya samarbetspartners.

– Vi har ända sedan 90-talet haft ett unikt upplägg där vi skickade studenterna till USA under deras femte termin. Där fick studenterna möjlighet att spela in i Nashville och studera på Musician’s Institute i Hollywood. Detta upplägg lades dock tyvärr ner från och med i år och därmed var vi tvungna att hitta något annat matnyttigt för studenterna som under sitt tredje år har ett stort behov av att komma ut i verkligheten, se hur det fungerar, pröva sina vingar och bygga nätverk för framtiden. Vi vill ju inte minska på ambitionerna att erbjuda en unik spetsutbildning och därför känns det skönt att nu ha hittat riktigt bra branschsamarbeten!

Kontakt

David Myhr

Myhr, David - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72731

Taggar