Ciss
Ciss, Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer, vid Luleå tekniska universitet höll workshop för företag inom branschen. Dan Harnesk, biträdande professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet och Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Cybersäkerhet i fokus för företag och forskare

Publicerad: 21 mars 2017

Företag inom säkerhetsbranschen i Sverige, kommuner och energibolag deltog i en workshop inom cybersäkerhet på Luleå tekniska universitet. Arrangör var Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer, CISS vid Luleå tekniska universitet.

– För oss är det guld värt att ha en inspirationsdag där företag och myndigheter träffas på Luleå tekniska universitet för att diskutera cybersäkerhet. Även om företagen är konkurrenter inom branschen så inspirerar man varandra och pekar på likartade utmaningar, säger Dan Harnesk, biträdande professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

Motverka cyberhot

Syftet med centrumbildningen, CISS vid Luleå tekniska universitet är att intensifiera forskningen kring hur cyberhot kan motverkas och hur samhällskritiska funktioner kan säkerställas. Att fler samhällsfunktioner kopplas upp mot internet vilket bidrar till att samhället blir mer sårbart för cyberattacker. Inom ramen för CISS, ligger fokus på två inriktningar, teknisk säkerhetsteknik och informationssäkerhet. Den kombinationen bidrar till att centrumbildningen är unik i sitt slag.

Jörgen Kleist, ansvarig för kritisk infrastruktur i Sverige inom Sectra, deltog på workshop om cybersäkerhet på Luleå tekniska universitet.

Foto: Katarina Karlsson

Likartade utmaningar

Under inspirationsdagen på Luleå tekniska universitet fick företag, energibolag, kommuner och forskare, chansen att presentera sig för varandra. Det blev ett tillfälle för behovsägare och leverantörer att mötas och utbyta tankar och utmaningar. Deltagare var bland annat teknikkonsultbolaget  Combitech, it- konsultbolaget Dataductus,  Sectra Communications, Rote Consulting, Skellefteå Kraft, Bodens Energi, Skellefteå kommun.

– Vi märker att utmaningarna för företagen inom branschen är väldigt likartade, det är i detaljerna de skiljer sig åt, men på den nivån ligger inte de gemensamma diskussionerna en sådan här dag. Ja, vi kommer att göra fler liknande inspirationsdagar framöver, säger Dan Harnesk.

Christer Åhlund

Christer Åhlund, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik