Hoppa till innehållet
Datateknikstudenter
Datateknikstudenterna Adam Sahlin, Emil Kitti och Edvin Åkerfeldt under programmeringstävlingen i Bath. Foto: Marcus Lund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Datastudenter tävlade i problemlösning

Publicerad: 11 januari 2017

Ett lag med datateknikstudenter från Luleå tekniska universitet har varit i Bath, Storbritannien, och tävlat i programmeringstävlingen Northwestern Europe Regional Contest 2016. – Det var en riktigt kul upplevelse, säger Edvin Åkerfeldt.

I Northwestern Europe Regional Contest, NWERC, deltar lag från universitet och högskolor runt om i hela norra Europa. På spel stod en biljett till världsfinalen, ACM ICPC World Finals. Den biljetten fick tyvärr inte laget från Luleå tekniska universitet, men de fick med sig fantastiska erfarenheter.

– Det var roligt att få träffa så många olika nationaliteter och så många människor med liknande intressen som en själv, säger Marcus Lund som agerade coach åt laget under resan till Bath.

Datateknik, Luleå tekniska universitet  Foto: Marcus Lund
När ett lag klarat av en uppgift får de en ballong uppsatt vid sitt bord. Foto: Marcus Lund

Snabb problemlösning

Att tävla i programmering handlar om problemlösning med hjälp av datorer. Varje lag har tillgång till en dator, ett tangentbord och en mus. Under NWERC 2016 skulle lagen lösa ett tiotal uppgifter och de ska lösas på så kort tid som möjligt och på så få försök som möjligt. Totalt har lagen fem timmar på sig att lösa uppgifterna.

– Vi delade upp arbetet, en kodade och de andra försökte lösa problemen.  Vi till och med åt i skift för att inte förlora tid, berättar Edvin Åkerfeldt.

Datateknik, Luleå tekniska universitet
Marcus Lund, Emil Kitti, Edvin Åkerfeldt och Adam Sahlin pustar ut efter avklarad tävling.

Viktiga förberedelser

När ett lag löst en uppgift korrekt får de en ballong placerad vid sitt bord.

– Det är en speciell känsla när mer än hundra lag sitter och löser samma uppgifter samtidigt. Och när du suttit och funderat på något i en hel timma är det en riktigt skön känsla när du äntligen löser problemet, säger Edvin Åkerfeldt.

Går det att träna på den här typen av problemlösning?

– Ja, absolut. På nätet finns uppgifter från tidigare års tävlingar att öva på. Vi hade tränat lite men det var uppenbarligen inte tillräckligt, säger Edvin Åkerfeldt.

Vad krävs för att bli en bra problemlösare?

– Tålamod och uppfinningsrikedom!

Förutom Edvin Åkerfeldt deltog också Emil Kitti och Adam Sahlin i universitetets lag.  Samtliga läser på civilingenjörsprogrammet i datateknik.  

Taggar