Hoppa till innehållet

Exstudent bakom finalbidraget

Publicerad: 9 mars 2017

Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia tog i hård konkurrens en av direktplatserna till melodifestivalfinalen nu på lördag. Bakom bidraget En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh) står kompositören Andreas Hedlund som studerade på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet under åren 2008-2011.

– Det känns kul med final såklart! Friends Arena ska bli en upplevelse, säger Andreas Hedlund som skrev låten tillsammans med Sara Biglert, Christian Schneider och Jon Henrik Fjällgren själv.

Vann svenska folkets hjärtan

I den sista deltävlingen i Skellefteå framträdde en rad starka namn som Wiktoria, och den förra Eurosvisonvinnaren Loreen. Trots detta röstade svenska folket fram En värld full av strider före, bland andra, storfavoriten Loreen.

– Vi trodde att Loreen var självskriven in i finalen, så känslan var väl "Vad fan händer?" när Loreen gick till andra chansen och det stod mellan oss och Alice. Sen var det glädje såklart, berättar Andreas Hedlund som inte vågar sia om utgången på lördag.

– Det känns helt omöjligt att säga. Om folk köper idén med att skicka ett "fantasyfilm-koncept" till Eurovision så kan det gå vägen, men det är många bra låtar i finalen, så jag har inga förväntningar. Men hoppas gör man såklart!

Vill inte jinxa

Andreas Hedlund är debutant som låtskrivare i Melodifestvialen men var delaktig i Tjeckiens bidrag till Eurovision förra året. Han ser både likheter och olikheter mellan mellocirkusen kontra andra sorters jobb.

– Det påminner en del om processen i reklambranschen; att man presenterar en idé som en (eller flera) mellanhänder ska acceptera innan den når slutkunden, i det här fallet, SVT. Det påminner dock mindre om det jag gör mest: arrangering. Där är det ofta ganska tydliga ramar och rätt få åsikter, det är mer av en funktionell art, om än väldigt varierande, säger Anderas Hedlund som inte vill spekulera i hur en eventuell vinst ska firas.

– Så långt har jag inte tänkt faktiskt. Vågar inte jinxa på det viset.

Hur upplevde du din tid på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet?

– Kanonbra! En fri utbildning som man kan styra i den riktning man önskar, vilket passade mig perfekt.
 

I media

Taggar