Hoppa till innehållet
Robotiktävling
Laget från Luleå tekniska universitet: Johan Carlstedt, Robert Hedman och Olov Sehlin. Samtliga pluggar på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik. Foto: Katarina Grankvist Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Glada vinnare i robotiktävling

Publicerad: 3 maj 2017

Robotiklaget från Luleå tekniska universitet vann den prestigefulla robotkampen mot Umeå universitet. – Roligast var att allt fungerade som planerat, säger Johan Carlstedt, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik.

Tävlingen arrangeras av utbildningen i teknisk fysik vid Umeå universitet och laget från Luleå tekniska universitet kvalificerade sig till fredagens final redan i januari när de knep tredjeplatsen i kvaltävlingen. Då tillät tävlingsarrangörerna för första gången att ett lag från ett annat lärosäte deltog. Ett deltagande de månne ångra eftersom den utsocknes konkurrenten alltså tog hem segern i finalen.

– När det stod klart att vi vunnit kände jag två dominerande känslor, berättar Robert Hedman som deltagit i tävlingen tidigare år eftersom han pluggat i Umeå.

– Överväldigande lycka och visst vemod. Att vinna har varit ett mål i flera år – så självklart blev jag överlycklig. Samtidigt var min tidigare lagkamrat Samuel vår finalmotståndare och jag såg att han blev besviken över förlusten.

Smart staplande

I det första heatet i finalen skulle lagen så snabbt som möjligt plocka upp fyra klossar i olika storlekar och sedan stapla dem på varandra. Luleålaget hade en unik lösning på problemet: de hade byggt ett staplingstråg ovanpå roboten som klossarna las i direkt – sen tippade de bara tråget och staplingen var gjord.

– Vår lösning var uppenbarligen bättre och snabbare än alla de andras, säger Johan Carlstedt och får medhåll av lagkamraten Olov Sehlin:

– Vi har lagt ner väldigt mycket tid på den här roboten, därför var det extra roligt att allt fungerade så bra under tävlingen.

Avgjordes med sudden death 

Luleålaget gick alltså direkt till a-final efter den imponerande instatsen med att stapla kuber. Och finalen blev en riktig rysare eftersom den fick avgöras i sudden death. Här gällde det att med hjälp av ett vapen på sin robot – ett häftstift – smälla ballonger fastsatta på motståndarnas robotar. 

– Om det första heatet handlade om precision och att ha byggt en smart robot, var finalheatet betydligt mer chansartat. Saker kan gå sönder och ballonger pangas ganska enkelt, säger Johan Carlstedt.

Men som segrare stod alltså laget från Luleå tekniska universitet.

Vad fick ni för reaktioner från era medtävlande, ingen ånger över att de lät er delta?

– Nej, inte alls. De vill att vi är med nästa år och försvarar titeln, säger Robert Hedman och Johan Carlstedt fyller i:

– Vi vill verkligen tacka teknisk fysik vid Umeå universitet för ett fantastiskt arrangemang.