Johan Sterte kan bli rektor för Karlstads universitet

Publicerad: 31 januari 2017

Johan Sterte är aktuell för tjänsten som ny rektor för Karlstads universitet.
– Min utmätta tid som rektor för Luleå tekniska universitet börjar närma sig sitt slut och det har i och med det blivit aktuellt för mig att se mig om efter nya spännande utmaningar, säger Johan Sterte, som under beslutsprocessen fortsätter sitt arbete som rektor vid Luleå tekniska universitet.

Rekryteringsgruppen vid Karlstad universitet, som arbetar på delegation från universitetets styrelse, har föreslagit att processen med att rekrytera en ny rektor går vidare med professor Johan Sterte, i dag rektor vid Luleås tekniska universitet.

Det är Karlstads universitets styrelse, som efter att representanter för studenter och medarbetare träffat honom vid ett så kallat hörande, ska ta ställning till om han ska föreslås för regeringen. Universitetsstyrelsen väntas ta ställning vid sitt sammanträde i april.

– Johan Sterte är den kandidat som vi tycker bäst uppfyller de höga krav vi ställer på uppdraget som rektor för Karlstads universitet, säger Karin Johansson, ordförande i rekryteringsgruppen, i ett uttalande på Karlstads universitets hemsida.

57-åriga Johan Sterte är professor i kemisk teknologi och har sedan 1994 en professorsanställning i Luleå. Mellan 2003 och 2009 var han rektor vid Växjö universitet och sedan 2009 är han rektor för Luleå tekniska universitet.

– Det uppdraget är begränsat till 6 + 3 år och börjar alltså närma sig sitt slut. När jag fick frågan om jag var intresserad av att bli rektor för Karlstads universitet blev svaret därför ett tydligt ja, säger Johan Sterte och tillägger:

– Detta innebär dock inte att processen är klar. Nästa steg är ett hörande, varefter styrelsen skall fatta beslut om förslag till regeringen, som slutligen fattar beslut om förordnande för att ett tillträde slutligen skall kunna ske under hösten. Vad som än händer så kommer jag alltså att vara kvar här åtminstone fram till dess. Jag kommer naturligtvis att fortsätta att göra mitt bästa för att bidra till en positiv utveckling för Luleå tekniska universitet.