Margot Wallström-ltu
Utrikesminister Margot Wallström föreläste för studenter och andra intresserade åhörare på universitetet. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Margot Wallström föreläste för studenter

Publicerad: 10 februari 2017

Arktis, Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd och Syrienkriget. Det var några frågor som Sveriges utrikesminister Margot Wallström tog upp när hon föreläste för studenter och andra intresserade åhörare i Luleå.

Utrikesminister Margot Wallström var inbjuden till Luleå av Socialdemokraterna i Norrbotten, som valt att förelägga ett av utrikesministerns besök för dagen till universitetet.

– Jag vill alltid till Norrland, och i första hand gärna till Norrbotten eller Västerbotten, när jag är ute och åker. Just nu är jag runt i landet och pratar om säkerhetspolitik. Jag vill gärna träffa unga människor och försöker därför ha program av det här slaget på universitet och högskolor. Det är viktigt att lyssna på studenter och höra vad de tycker och vad som intresserar och engagerar dem, säger Margot Wallström.

Salen var full till sista plats när hon höll sin föreläsning.

Utrikesministern svarade på frågor från åhörarna och talade bland annat om USA:s nya administration, Parisavtalet, EU-ländernas flyktingpolitik och Syrienkonflikten.

– Nästan alla hot mot vår säkerhet är gränsöverskridande. Det gäller smittsamma sjukdomar, terrorism och miljöförstöring. Inget stannar vid några gränser, sa Margot Wallström under sitt föredrag.