Hoppa till innehållet
Mastis
Deltagare vid Mastisprojektets workshop om pedagogik inom masterutbildningar i informationssystem. Tero Päivärinta, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet, andra från höger i bild, är värd för workshopen. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Med informationssystem på dagordningen

Publicerad: 16 februari 2017

Mastis är ett Erasmusprojekt som syftar till att utveckla masterutbildningar inom informationssystem. I veckan anordnas en workshop i pedagogisk utveckling vid Luleå tekniska universitet inom ramen för projektet.

I Mastisprojektet deltar universitet från flertalet EU-länder och därutöver sju universitet från Ukraina och två från Montenegro. Tanken är att EU-länderna ska dela med sig av sina kunskaper i informationssystem, det vill säga hur organisationer använder informationsteknologi, och därmed bidra till en positiv utveckling av ämnesområdet i Ukraina och Montenegro. På längre sikt är målet dessutom att skapa en gemensam europeisk läroplan för masterprogram i informationssystem.

Tero Päivärinta är professor och ämnesföreträdare i informationssystem vid Luleå tekniska universitet:

– Länderna i Östeuropa är växande marknader. Vi tycker det är viktigt att medverka i projektet eftersom vi skapar nätverk som kan bidra till framtida forskningssamarbeten.

Sprida kunskap om säkerhet 

Det som Luleå tekniska universitet framför allt kan bidra med är sina specialistkunskaper inom informationssäkerhetsområdet. Men även kunskap om hur akademin kan samverka med andra aktörer.

– Vi har stor erfarenhet av att samarbeta med industri, näringsliv och myndigheter. Den erfarenheten saknar de ofta i Östeuropa, så där kan vi verkligen bidra, säger Tero Päivärinta.

Professor Jean-Hugues Chauchat från Universite Lyon 2, är projektkoordinator för Mastis. Enligt honom är också det kulturella utbytet av stor vikt.

– Vår viktigaste uppgift är att hjälpa Ukraina och Montenegro att komma framåt inom ämnesområdet. Samtidigt lär vi oss att förstå varandra och arbeta tillsammans, vilket gynnar alla universitet som är med i projektet, säger Jean-Hugues Chauchat.

Pedagogiskt idéutbyte

I veckan anordnar Luleå tekniska universitet en workshop inom ramen för projektet. Temat för workshopen är pedagogisk utveckling.

– Vi ska bland diskutera hur man kan använda it i undervisningen och vi ska presentera universitetets pedagogiska idé, säger Tero Päivärinta.  

Kontakt

Tero Päivärinta

Tero Päivärinta, Professor

Telefon: 0920-491477
Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Mastis

Taggar