Mikael Niemi trollband publiken

Publicerad: 9 juni 2017

Författaren Mikael Niemi var en av många föreläsare under firandet av lärarutbildningen i Luleå. Publiken bjöds på skrönor och huvudpersonens egna erfarenheter från klassrummet.

– Det här arrangemanget känns viktigt för mig inte minst för att min mor var lärarinna och det är en historisk dag, 110 år är verkligen värt att fira.

Mikael Niemi var själv lärare under en period och hade inte författarskapet burit frukt hade det mycket väl kunnat bli så att han stannat kvar i skolans värld.

– Absolut. Jag tror dessutom att jag hade passat ganska bra för det också men skrivandet har alltid varit det jag siktat på, även om det var en hemlig dröm ända till jag fick min första bok publicerad.

Rockstjärna för en kväll

Under den dryga timmen långa föreläsningen bjöd publiken på många skratt och en alldeles sann (?) historia om när Mikael Niemi blev basist i rockbandet Nazareth en sommarkväll i Pajala. Men även berättelser om hur han själv upplevde sin tid som lärarvikarie.

– Jag var oftast på högstadiet och ganska mycket var det att hålla någorlunda ordning och se till att det inte blev allt för mycket kaos. Men jag lärde mig mycket om hur man uppträder på scen. Lärare är också en slags scenpersonligheter som ska försöka fånga publikens intresse. Det gav mig mycket träning i hur man fångar en publik.

Hans egen mor var lärare i Pajala och han kommer ihåg hur hårt hon jobbade och att arbetet tog mycket tid sent in på kvällarna.

– Jag har även sett henne undervisa och jag tyckte hon var bra, hon var just en sådan som kunde berätta och gestalta och under min egen skoltid så var det den sortens lärare som jag tyckte mest om.

Lärare allt viktigare

Mikael Niemi berättar att han har stor respekt för lärarutbildningen och professionen. Ett yrke som han tror kommer få en allt större betydelse i framtiden.

– Lärare kommer bli viktigare och viktigare för nuförtiden verkar föräldrarna ha allt mindre tid med sina barn. Många verkar vara upptagna med sina sociala medier på kvällarna och ungarna sitter med sina mobiler. Förut fanns ett lärande som kunde ske utanför skoltid, på 70-talet pratade vi mycket politik till exempel och då lärde jag mig jättemycket samhällskunskap och historia. Idag är det som att föräldrarna är mer och mer upptagna själva på sin fritid och då får lärarna en mycket större roll, säger han och skickar en hälsning till dagens lärare.

– Kämpa på alla ni som undervisar, ni gör ett bra och väldigt viktigt jobb.