Hoppa till innehållet
Nina Lintzén skiing. Photo: Jonas Vannar
Nina Lintzén vid målgången. Foto: Jonas Vannar Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nina Lintzén vann världens längsta skidtävling

Publicerad: 18 april 2017

Nina Lintzén, som till vardags forskar på snö vid Luleå tekniska universitet, stod som segrare i damklassen efter 22 tuffa mil i skidspåret under påskhelgen. Loppet gick från Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka.

Nina Lintzéns forskning om lagring av snö har uppmärksammats en hel det tidigare. Ett allt varmare klimat gör att många anläggningar inom skidturism tvingas hitta nya metoder för att få en längre säsong. Efter vinsten i Nordenskiöldsloppet spekulerades det i media om Ninas kunskaper om snö varit till hennes fördel i loppet.

Är dina kunskaper från forskningen en fördel för dig som skidåkare?

– Jag hade väldigt bra skidor och det är ju en förutsättning för att det ska gå riktigt bra, så visst är det en fördel att ha viss kunskap om snö och interaktionen mellan skidor och snö även om det givetvis är den fysiska kapaciteten som är allra mest avgörande.

Vilka nya utmaningar ser du inom snöforskningen?

– Jag tror snöforskningen är ett växande område och flera nya projekt dyker hela tiden upp. Utmaningar är både att säkerställa snötillgång tidigt på säsongen, vilket är viktigt för vinterindustrin men också att göra det på ett så klimatsmart sätt som möjligt.

Vad oroar dig mest med de klimatförändringar vi ser redan nu?

– Den stora oron sett i ett större perspektiv är ju inte att vi inte kan åka skidor i november, utan det är de stora klimatkatastroferna med global uppvärmning, smältande glaciärer, tinande permafrost och allt annat som den globala uppvärmningen för med sig. Sen är det oroande att utsläppen, konsumtionen och alla pådrivande faktorer fortsätter att öka, här krävs ett krafttag och att alla gör sitt yttersta för att dra sitt strå till stacken.

På Luleå tekniska universitet är Nina Lintzéns seger i Nordenskiöldsloppet ett givet samtalsämne efter påskledigheten och universitetets ledning gratulerar vinnaren till ett fantastiskt genomfört lopp:

– Stort grattis Nina Lintzén, till en otroligt fantastisk prestation! Att åka 22 mil på det där sättet, det är imponerande! Alla som stått på ett par skidor någon gång kan nog fatta det. Den prestationen kräver både fysisk och mental uthållighet, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Nordenskiöldsloppet arrangerades första gången 1884 av polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld. Namnet på skidloppet återupptogs under några kortare skidtävlingar på 1980-talet. Årets arrangemang var det första med originalsträckningen sedan 1884. Herrarnas tävling vanns av Andreas Nygaard, Norge.

Kontakt

Nina Lintzen

Nina Lintzen, Biträdande universitetslektor

Telefon: 0920-491747
Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Taggar