Bror Sundqvist
Bror Sundqvist, verksamhetsledare vid TräCentrum Norr, Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny ledare för TräCentrum Norr

Publicerad: 23 maj 2017

Bror Sundqvist är ny verksamhetsledare för TräCentrum Norr (TCN) vid Luleå tekniska universitet. Med sina erfarenheter från olika verksamheter, samt med en doktorsexamen i träteknik i bagaget, tänker Bror Sundqvist arbeta för att ytterligare stärka samarbetet mellan forskning och näringsliv.

– Det har varit fullt upp i starten, bland annat har jag varit i kontakt med företag som medverkar i en ansökan till Vinnovas program Bioinnovation som vi gör tillsammans med professor Dick Sandberg, träteknik. Sedan har jag satt mig in i pågående TCN-projekt. Bland annat TiiN-projektet som handlar om allt från röntgenscanningsteknik till beräkningar av robusthet för höga trähus, vilket innefattar forsknings- och innovationsaktiviteter längs hela värdekedjan, säger Bror Sundqvist, verksamhetsledare för TräCentrum Norr.

Mer än tekniska frågor

Bror Sundqvist kommer senast från RISE Bioeconomy (tidigare SP Trätek) där han arbetade med regionala trätekniska FOI-projekt och nationella projekt inom biobränslen och återvinning. 2004 disputerade han i trämaterialteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Jag tror min bakgrund från både akademi och industri, samt att jag arbetat med olika typer av problemställningar och branscher med miljö som röd tråd, ger mig bra förutsättningar att leda TCN. Jag kommer att fortsätta arbetetet med att stärka nätverket för TCN och träbranschen på ett regionalt, nationellt och internationellt plan. Det gäller inte bara tekniska frågor utan jag vill även arbeta med frågor som marknadsföring, kompetensförsörjning, glesbygdsutveckling och jämställdhet som är starkt kopplade till träbranschen, säger Bror Sundqvist.

Byggboom ger möjligheter

2017 är ett händelserikt år för trästaden Skellefteå med konferenser, möten och events. Nu närmast väntar en internationell träbrokonferens 26-29 juni. Bror Sundqvist ser en lovande framtid för TCN, både på kort och lång sikt.

– Regionen har en spännande tid framöver med stora satsningar på bygg- och komponentproduktion som drivs av den pågående byggboomen. Det gäller att ta tillvara på möjligheterna detta ger. TCN har en viktig roll att tillsammans med industri, akademi, offentliga organisationer och intresseorganisationer stärka träbranschens konkurrenskraft.

Taggar