Hoppa till innehållet
Luleå tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Preliminära söksiffror till Luleå tekniska universitet

Publicerad: 19 april 2017

Preliminära söksiffror för förstahandssökande till program vid Luleå tekniska universitet är nu klara. När det gäller förstahandssökande till program, förutom program på avancerad nivå, minskar antalet med sju procent. Förstahandssökande till program på avancerad nivå som magisterprogram, master och specialistsjuksköterska, ökar med 72 procent. Sammantaget har Luleå tekniska universitet en minskning på totala antalet sökande med två procent.

Vi liksom övriga landet minskar antalet sökande till program, detta enligt UHR:s preliminära resultat. Trots minskat söktryck fyller vi med några undantag våra program, säger Erik Höglund, stf rektor vid Luleå tekniska universitet.

Vi tror att mycket av den här minskningen beror på att vi har en högkonjunktur vilket gör att färre söker till högre utbildning. Dessutom har vi en demografisk utveckling som gör att antalet ungdomar som söker till högre utbildning är relativt sett lägre än tidigare år, säger Erik Höglund.

Foto: Tomas Bergman
Erik Höglund, stf rektor vid Luleå tekniska universitet Foto: Tomas Bergman

Förstahandssökande till högskoleingenjörsprogramen vid Luleå tekniska universitet ökar dock med fem procent jämfört med 2016. Bilsystemteknik, datateknik och tekniska design är exempel på högskoleingenjörsprogram som har ökat antal förstahandssökande. Däremot minskar antalet sökande till högskoleingenjörsprogrammen datorspelsutveckling och energiteknik.

På civilingenjörsprogrammen minskar antalet förstahandssökande till flera program, liksom till övriga tekniska utbildningar som bland annat brandingenjör och tekniskt basår. Hållbar energiteknik behåller dock samma antal förstahandssökande som i fjol och datateknik, teknisk fysik och elektroteknik samt öppen ingång har ökat söktryck.

Inom de samhällsvetenskapliga programmen är söktrycket stabilt. Några program har en marginell minskning medan andra ökar. Civilekonomprogrammet har en ökning på förstahandssökande från 120 (2016) till 131 (2017).

Ökat söktryck till specialistsjuksköterskeutbildningarna i Luleå

Antalet förstahandssökande till sjuksköterskeprogrammen minskar. Däremot ökar antalet förstahandssökande till specialistsjuksköterskeutbildningarna från 153 (2016) till 282 (2017). Antalet sökande till arbetsterapeutprogrammet och hälsovägledning ökar.

Inom musik/media och teater fortsätter journalistprogrammen att minska. Även ljudteknik kandidat minskar.

Lärarprogrammen fortsätter att ha högt söktryck även om antalet förstahandssökande minskar något i år jämfört med förra året. Förskollärare minskar dock från 101(2016) till 88(2017). Specialpedagog och ämneslärare har en kraftig ökning av förstahandssökande. Sett över en femårsperiod har Luleå tekniska universitet ökat antalet förstahandssökande till lärarutbildningarna med mer än 70 procent.