Hoppa till innehållet
Stina Andersson
Stina Andersson. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pristagare av yttersta kvalitet

Publicerad: 20 april 2017

Stina Andersson, klarinettist och student vid Luleå tekniska universitet, belönades nyligen med Kungliga Skytteanska Samfundets pris. Förutom äran tilldelas hon också en prissumma på 30 000 kronor.

– Jag är otroligt glad att jag har fått det här priset. Jag blev också väldigt överraskad och det tog ett tag innan jag förstod att det var på riktigt, säger Stina Andersson som studerar tredje året på kandidatprogrammet i musik.

Ett kvitto på det hårda jobbet

I motiveringen skriver Kungliga Skytteanska Samfundet bland annat att: ”Stina har haft en mycket fin utveckling som instrumentalist och presterat på hög nivå i olika ensemble- och orkesterproduktioner. Hon skapar musik av yttersta konstnärliga kvalitet och kommer med all sannolikhet att låta tala om sig i framtiden som solist i professionella sammanhang.” Ord som självklart värmer att höra.

– Det är en väldigt fin motivering och jag blir såklart glad och stolt över att de har så fina saker att säga om mig. När jag började min utbildning bestämde jag mig för att verkligen anstränga mig och jobba hårt för att utvecklas och då känns det extra fint att få ett kvitto på att jag faktiskt lyckats med det.

Glad över uppmärksamheten

I framtiden är Stina Anderssons förhoppning att jobba med musik på heltid.

– Jag tycker väldigt mycket om att spela i orkester och det är nog den största drömmen. Men jag gillar också att undervisa och vill gärna jobba med att lära andra spela klarinett och få dem att tycka att det är roligt, säger Stina Andersson som inte vet vad hon ska göra med prissumman på 30 000 kronor.

– Jag är mest glad över att jag blivit uppmärksammad och ärad över att få ett stipendium som jag vet väldigt bra musiker fått innan mig. Men det är klart att jag är tacksam för det ekonomiska bidraget också, även om jag inte har ett specifikt ändamål. Jag kommer nog att åka runt på kurser och ta lektioner för olika lärare, och då kommer det ju väl till hands. Jag har också råd att köpa väldigt många rör, och det kan man aldrig ha för lite av, säger den glada pristagaren med ett skratt.

Hur har du din tid på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet varit?

– Den har varit väldigt bra. Det har funnits många fina ögonblick som jag kommer att ta med mig. Jag har fått många utmaningar under åren och jag har fått spela mycket i orkester och olika ensembler som har hjälpt mig i min utveckling.

Vad har varit det bästa med dina studier?

– Jag tycker att det bästa är det fina sociala klimatet vi har på skolan. Vi har bra sammanhållning och hjälps åt både när det går bra och när det är lite tufft. Det bästa med att studera här är faktiskt människorna. Jag hade aldrig kunnat få bättre studiekamrater än vad jag haft.

Har du några tips till blivande studenter?

– Jag blir imponerad varje dag över hur bra alla som går musikhögskolan är, vare sig de spelar ett instrument eller studerar till ljudtekniker, journalist, dansare med mera. Alla anstränger sig verkligen för att göra ett bra jobb och då kommer det att gå bra i framtiden, oavsett vilket mål du har. 

Kungliga Skytteanska Samfundet bildades år 1957 och är en av de 18 kungliga akademierna i Sverige. Dess uppgift är att stödja och uppmärksamma Norrlands kulturella och vetenskapliga utveckling.

Taggar