Projekt ePilot prisades för punktligare tågtrafik

Publicerad: 13 oktober 2017

Projektet ePilot vid Luleå tekniska universitet har tilldelats det nyinstiftade innovationspriset Strukton Innovation Award. Detta för arbetet med visionen om en punktlig järnvägstrafik, med rätt underhållsåtgärder vid rätt tidpunkt.

– Det är hedrande att få det här priset, det är ett erkännande från branschen för den insats vi gjort de senaste fyra åren. Vi har visat att samverkan behövs för att lyckas inom svenska järnvägssystemet. Man kan inte se spår, infrastruktur eller rullande fordon och materiel som separata enheter.  Man behöver få en samsyn och en förståelse för varandras utmaningar – och det är detta som projektet ePilot syftar till. Vi ser samverkan som ett sätt att lyckas inom järnvägsystemet, säger Ramin Karim, professor inom drift- och underhållsteknik.

Strukton Innovation Award, som delas ut av Strukton Rail har tillkommit för att stimulera innovativ utveckling i järnvägsbranschen och delas ut för första gången i år. En gemensam nämnare för finalisterna i tävlingen är att de sätter effektivetet och framkomlighet på järnväg i fokus.

Projektet ePilot är ett samarbetsprojekt som drivs av Luleå Tekniska universitet med målet att förbättra punktlighet och minimera störningar på järnvägen, genom beslutsstöd för underhållsåtgärder.

–Vi inom ePilot har varit motorn i detta, men Trafikverket har varit bränslet. Trafikverket har trott på detta och hjälpt oss under hela projektet och haft väldigt stor betydelse, säger Ramin Karim.

Juryns motivering för vinsten löd så här: Med visionen om en punktlig järnvägstrafik, med rätt underhållsåtgärder vid rätt tidpunkt.  Järnvägstekniskt center på Luleå tekniska universitet driver ePilot, ett utvecklings- och implementeringsprojekt som ligger helt rätt i tiden. Samhället rör sig snabbt framåt och ePilot är experimentlådan som kan ge branschen rätt verktyg för att hänga med. En idékatalysator för snabbt beslutsstöd som både är efterfrågad och som ger faktiska resultat.

Övriga finalister var företaget Flexiwaggon, branschprogrammet KAJT samt Torsten Nederman, sektionschef inom SL, Trafikförvaltningen i Stockholm.

Strukton Rail delar för första gången ut innovationspriset Strukton Innovation Award till en aktör inom järnvägsbranschen. Syftet med priset är att stimulera järnvägsbranschen till innovativ utveckling som kan bidra till säkerhet, förbättrad arbetsmiljö, tillgänglighet, kapacitet och/eller funktion i spår- eller järnvägsanläggningar.

I projektgruppen för JVTC ingår Veronica Jägare, projektledare LTU, Ramin Karim, ansvarig informationslogistik, Ulla Juntti, projektkoordinator och processledare och Cecilia Glover, projektekonom och Alexandra Lund Cipolla, projektadministratör.

Kontakt»

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser