Hoppa till innehållet
Almedalsveckan rymdseminarium
Föreläsningen om hur rymden kan skapa förutsättningar för en helt ny basindustri drog nästan 100 lyssnare under Almedalsveckan. Föreläste gjorde ledande forskare, experter och företagsledare. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdinnovationer på agendan

Publicerad: 5 juli 2017

Hur kan rymden utvecklas till en ny svensk basindustri? Den frågan var i fokus på ett fullsatt seminarium på Almedalsveckan, där Luleå tekniska universitet fanns med tillsammans med andra experter, företagsrepresentanter och ledande rymdaktörer.

– Innovationer på rymdområdet handlar om mer än utforskandet av andra solsystem. Tack vare rymdindustrin har vi idag 1700 satelliter som färdas runt jorden och ger oss kontinuerligt en övergripande bild över vår planet. Information om föroreningar i luft och vatten, eller hur våra skogar och åkrar mår hjälper oss att vårda vår planet. Satelliterna är också en förutsättning för de navigeringssystem vi använder i idag, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor vid Luleå tekniska universitet, och fortsätter:

– Även om rymdindustrin bara är i sin linda finns det redan många olika exempel på hur forskning och innovation kopplat till rymden bidrar till att lösa olika samhällsutmaningar.

Lockade stor publik

Tillsammans med bland andra Swedish Space Corporation, SSC, och Institutet för rymdfysik, IRF, var Luleå tekniska universitet med på Almedalsseminariet ”Rymden – en ny svensk basindustri”, som lockade nästan 100 personer till publiken. Från Luleå tekniska universitet deltog, utöver Birgitta Bergvall-Kåreborn, också Kanika Garg, doktorand i rymdtekniska system, samt Jonas Ekman, prefekt för Institutionen för system- och rymdteknik.

Johanna Bergström Roos, projektledare för Rymd för innovation och tillväxt, RIT, vid LTU Business modererade seminariet som även gästades av Johann-Dietrich Wörner, generaldirektör vid Europeiska rymdorganisationen, ESA, Christer Fuglesang, Space Advisor vid SAAB och professor i rymdfart vid KTH, samt Olle Norberg, generaldirektör vid Rymdstyrelsen. Viktiga samarbetspartners, kunniga föreläsare och att fokus låg på den konkreta nyttan, är enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn anledningen till det stora intresset.

Sprida information och kunskap

– Precis som när de första mobiltelefonerna kom är det idag svårt att förutsäga vilka tjänster som blir aktuella i framtiden, men en liknande utveckling kan ses kopplat till den rymdorienterade forskningen. För att skapa innovationer som genererar nya företag och stärker befintliga industrier är det därför viktigt att göra satsningar på allt från grundforskning och utbildningsprogram till innovationssystem och nyföretagande. Det går inte att plocka ut bara en del, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att sprida information om den kompetens och kunskap som finns i norra Sverige och hur regionen på många sätt är avgörande för att Sverige ska klara sina samhällsutmaningar. Almedalen är en plats där vi kan göra detta väldigt koncentrerat och effektivt. Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet, SSC och IRF visar att norra Sverige är ett viktigt rymdkluster från ett nationellt och europeiskt perspektiv. 

Kontakt

Birgitta Bergvall-Kåreborn

Bergvall-Kåreborn, Birgitta - Rektor, professor

Organisation: Informationssystem, Universitetsledningen, Verksamhetsstöd
Telefon: 0920-491327
Rum: B229 - Luleå»

Taggar