Hoppa till innehållet
Sara Gidlund tillsammans med ESA-astronauten Paolo Nespoli. Foto Elena Oryekhova Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdstudier vid LTU gav jobb på European Space Agency

Publicerad: 15 november 2017

Sara Gidlund som studerat rymdteknik vid Luleå tekniska universitet arbetar idag vid European Space Agency (ESA) i Holland. Med stort ansvar för ESA:s experiment och ett gediget intresse för rymden är hon ett gott exempel på en framgångsrik alumn från Luleå tekniska universitet.

- Jag har haft väldigt stor nytta av min utbildning och det har varit uppskattat inom ESA och andra ställen som jag sökt jobb på, säger Sara Gidlund vars titel på ESA är Experiment Coordinator.

Hon har arbetat vid European Space Agency i fem år och de senaste två åren som fast anställd koordinator för flera av ESA:s rymdprojekt. Sara Gidlund är en av fem i en projektgrupp som samordnar experiment i länder som inte har någon egen rymdstyrelse vilket innebär många resor och kontakt med politiker, forskare och företag.

Sara började sina studier i Rymdteknik, med inriktning rymd- och sattelitteknik, vid Luleå tekniska universitet 1998 och avslutade med examen 2005.

Även på sin fritid är Sara fokuserad på rymden och hon är även vän med den svenska astronauten Christer Fuglesang.

Möt Sara Gidlund