SM i ekonomi på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 11 april 2017

I maj arrangeras SM i ekonomi 2017 på Luleå tekniska universitet. I den prestigefulla tävlingen konkurrerar 22 lärosäten från hela landet om titeln ”Svensk mästare i ekonomi”.

– Det är en stor tävling med hård intern konkurrens om vem som ska få representera sitt lärosäte. Den åttonde mars hölls deltävlingar på alla skolor i landet där studenterna skrev en tre timmar lång tenta för att kvalificera sig, säger Isabella Holmberg som är tävlingsansvarig och läser civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Värdemätning mellan lärosäten

Laget med de tre studenterna som gick vidare från Luleå tekniska universitet ska tävla mot 21 andra lärosäten i ytterligare en tenta på konferensen den 11-14 maj. I finalen som går av stapeln lördagen den 13 maj får lagen svara på frågor inför publiken och momenten baseras på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram. På så sätt blir tävlingen en värdemätare mellan lärosätena och Daniel Örtqvist, huvudutbildningsledare på Luleå tekniska universitet, säger att ekonomiämnet står sig bra här jämfört med andra lärosäten.

– Vi har duktiga studenter på våra ekonomiutbildningar och förra året knep de en tredjeplats i tävlingen vilket vi är stolta över. Luleå tekniska universitet har en inriktning som är eftertraktad på arbetsmarknaden, säger han.

Besökare från hela landet

Studenterna som deltar i tävlingen får något att berätta om i sitt CV, och för universitetets del är det en vinst att få vara värd för arrangemanget som väntas locka över 300 besökare från hela landet.

– Tävlingen har funnits i över trettio år och det är roligt att vi har en duktig studentorganisation som nu får vara med att arrangera den. Det är ett bra sätt att synas och höras på. Att vi samverkar med andra lärosäten är också viktigt för att sätta universitetet på kartan, säger Daniel Örtqvist.

För tävlingsansvariga Isabella Holmberg är såklart fokus på att utse de svenska mästarna i ekonomi, men det handlar också om att skapa ett bra arrangemang.

– Det är en tävling där alla skolor får integrera med varandra och vi ska ha roligt på vägen när vi utser vinnarna, avslutar hon.

Kontakt: Isabella Holmberg, tävlingsansvarig SM i ekonomi

I media

Daniel Örtqvist

Örtqvist, Daniel - Professor, Huvudutbildningsledare