Thomas Gustafsson
Eric Björkman, som arbetar med forskning och utveckling på Alent dynamic, och Thomas Gustafsson, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet, har ett mångårigt samarbete bakom sig. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Samarbete med goda forskningsresultat

Publicerad: 29 mars 2017

Ett mångårigt samarbete kring utvecklingen av en virkestork har gett goda resultat. Thomas Gustafsson, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet, och Eric Björkman på företaget Alent dynamic, ser stora fördelar med samverkan mellan akademi och industri.

Eric Björkman har arbetat med virkestorkning sedan slutet av 1970-talet. Redan från början hade han en vision om att bygga virkestorkar vars mjukvara skulle baseras på modern reglerteknik.

– Men vi stötte på en hel del problem som vi behövde ha hjälp med. Då gick vi med problemen till ProcessIT vid Luleå tekniska universitet, berättar Eric Björkman.

– Vi fick en lösning och därmed var samarbetet inlett. För oss är det en enorm styrka att ha med forskare när vi utvecklar nya produkter.

Får lösa praktiska problem

Även från en forskares horisont är det värdefullt att interagera med industrin.

– Vi inom akademin kan ge rådgivning och agera bollplank. För oss är det väldigt inspirerande att få lösa konkreta problem i verkligheten, säger Thomas Gustafsson.

– Just det här samarbetet har dessutom varit extra roligt eftersom jag tvingats lära mig mycket om trä.

Vid konventionell virkestorkning utsätts virket för konstant hetluft. Den metod som Alent dynamics tagit fram innebär istället att den heta luften tillförs stötvis och att virket fortsätter torka även under de intervall då varmluften uteblir. Thomas Gustafsson har bland annat arbetat med att ta fram mätmetoder för att skapa ett system som avgöra när virket är torrt.

– Forskningsmässigt är det jätteintressant; hur bygger vi ett sådant svårt system? För vår forskargrupp har samarbetet resulterat i flera nya forskningsidéer, säger Thomas Gustafsson.

Trä ger utmaningar

När det gäller just trä är det svårt att få empirisk fakta från stora kvantiteter, vilket Thomas Gustafsson behöver för sina modelleringar. Det går förstås att i forskningssyfte torka en bräda och analysera vad som händer – men eftersom trä är ett levande material kommer alla brädor bete sig olika vilket gör torkning komplicerat. Frågan är hur du reglerar en tork så att plankorna placerade i mitten inte blir för blöta, och plankorna på kanterna för torra?

– Jag har noterat att med trä finns det ett stort gap mellan forskning och praktisk tillämpning. Om du kan mäta, kan du reglera – men här kan du inte mäta vilket försvårar. Trä blir en okänd faktor så du måste istället skapa bra matematiska modeller och försöka hitta omvägar.

Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

I media