Hoppa till innehållet
Robotik teknisk fysik och elektroteknik
Robert Hedman, längst till vänster, Viktor Kasimir, Johan Carlstedt och Olov Selin, pluggar alla tredje året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik. Nu representerar de Luleå tekniska universitet i en robottävling arrangerad av Umeå universitet. – Vi hoppas att den här tävlingen är starten på ett fortsatt framtida samarbete mellan universiteten, säger Johan Carlstedt. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Segervissa studenter tävlar i robotik

Publicerad: 19 januari 2017

Deras robot kan plocka upp och stapla kuber och trycka på knappar. Nu vankas tävling i robotik för studenterna på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik. – Vi hoppas kunna göra en riktigt bra match, säger studenten Robert Hedman.

Robert Hedman pluggade tidigare på Umeå universitet och deltog då flera gånger i den robotiktävling som laget från Luleå tekniska universitet ska delta i.

– Det är första gången som ett lag från ett annat universitet får delta och det känns riktigt roligt. Förra året kom mitt lag tvåa i tävlingen så jag vill hemskt gärna ta revansch, säger Robert Hedman.

En dryg månad före tävlingen fick laget en specifikation över själva tävlingsuppgiften: roboten ska lyfta och förflytta fem kuber i olika storlekar och stapla kuberna på varandra. Mellan varje lyft ska roboten dessutom trycka ner en knapp som startar om tiden för varje moment.  Roboten ska styras med handkontroll och totalt har roboten tre minuter på sig att utföra uppgiften. Vinner gör det lag som klarat av uppdraget på kortast tid. Av 19 lag ska det bli åtta kvar som får tävla i finalen i slutet av april.

– Mitt mål är att vinna och få stå i ledet av tidigare vinnarlegender, säger Robert Hedman med glimten i ögat.

Regler för byggandet

Lagen får inte använda vad de vill till sitt robotbygge. Varje lag får ett Arduinokort, fyra servon i olika storlekar, en USB-kabel, en handkontroll, en nätadapter och en DC/DC-omvandlare – komponenter som varken får bytas ut eller modifieras. Därutöver får lagen bara använda sladdar, resistorer, dioder, strömbrytare och byggmaterial och skriva sin egen kod.

– I början hade vi störst problem med robotens gripklo. Den måste kunna greppa flera olika storlekar samtidigt som motorkraften är begränsad. Vi har lagt mycket tid på just gripklon och nu har den en otroligt bra klosslyftsförmåga, säger Robert Hedman.

Mycket tid men viktiga erfarenheter

För de övriga tre lagmedlemmarna är det första gången de överhuvudtaget bygger en robot.

– Därför var det först svårt att visualisera hur resultatet skulle bli. Vi såg direkt vissa svårigheter men konstaterade att det var en görbar uppgift. Det är roligt att se en idé bli verklighet, säger Viktor Kasimir.

– På grund av det här arbetet har jag dessutom blivit mer inspirerad att välja inriktningen elektronikssystem och reglerteknik.

Eftersom ett jullov och en tentaperiod tagit tid från byggprojektet har det blivit många sena kvällar den senaste veckan. Men varje investerad timme är värdefull för framtiden, menar lagmedlemmarna.

– Vi lär oss mycket och får många viktiga erfarenheter när vi testar och viktar våra teoretiska kunskaper med praktiska moment, säger Robert Hedman.

Vilka egenskaper är bra att ha när du bygger robotar?

– Tålamod och problemlösningsförmåga. Det är också bra om man vågar testa nya saker, säger Viktor Kasimir.

Fotnot: Laget från Luleå tekniska universitet slutade på tredje plats i tävlingen och har därmed kvalificerat sig till final. Laget lyckades stapla samtliga klossar på mindre än två minuter. 

Taggar