Hoppa till innehållet
Josefin Hjelm
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Söker nya perspektiv i Tanzania

Publicerad: 21 november 2017

När det blev tid för förskollärarstudenten Josefin Hjelm att göra sin verksamhetsförlagda utbildning(VFU) kände hon ett behov av att bredda sina perspektiv och införskaffa nya kunskaper. Därför väljer hon att göra sin VFU på en förskola i Tanzania.

– Jag älskar Tanzania och skulle vilja se hur det är att jobba på en förskola där. Av det jag sett tidigare skiljer sig Tanzania kraftigt från Sverige vad gällande landet, kulturen, livsstilen och språket. Även den tanzanianska förskolan är olik den svenska förskolan. I och med praktiken hoppas jag få större perspektiv på livet och nya kunskaper vilket kommer vara till nytta i mitt framtida yrke, säger Josefin Hjelm som tidigare bott i Tanzania och det var även där hon träffade sin make Karoli.

Utmaning att möta en annan förskola än den svenska

Hon ser nu fram emot sin tid i Tanzania även om hon räknar med att VFU:n kommer innebära vissa utmaningar

– Den största utmaningen blir just att möta en annan förskola än den jag är van vid i Sverige. Allt som eventuellt kan skilja sig åt såsom läroplanen och pedagogiken. Jag ser fram emot att träffa min mans familj, släktingar samt vänner som bor i Tanzania. Och självklart att få träffa barnen.

Varför läser du förskollärarprogrammet?

– För att det enligt mig är världens bästa och viktigaste jobb! Att få jobba med barn är så givande och man får så mycket tillbaka. Barn är oftast så ärliga där de säger exakt vad de tänker och känner. Det är underbart att få se och följa varje barns utveckling och lärande.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det roligaste är att få träffa alla fina människor!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs bra med att plugga på Luleå tekniska universitet. Det är ett universitet som kan erbjuda många utbildningar och där folk från olika delar av Sverige samlas. Själv läser jag på distans och det passar mig utmärkt eftersom jag har två små barn.

Har du några tips till den som vill plugga till förskollärare?

– Njut av studietiden! Plugga tillsammans med andra. Det är så värdefullt att omges av studiekamrater där man kan hjälpa och stötta varandra samt kunna skratta och ha roligt tillsammans. Det betyder allt.

Josefin Hjelm kommer göra sin VFU på förskolan Zayon Day Care and English Medium School. Förskolan ligger i byn Ndala, nära staden Nzega.

Taggar